Politici bekritiseren spoorbedrijf na chaos

Belgische politici hebben dinsdag hard uitgehaald naar de spoorwegmaatschappij NMBS, na een rampzalig verlopen maandagavondspits. Een parlementslid van de partij Groen! heeft het ontslag gevraagd van de NMBS-directie.

AMSTERDAM - Door een bovenleidingbreuk in de buurt van Brugge zaten duizenden treinreizigers maandagavond urenlang vast op verschillende stations en treinen. In de veelal oude treinstellen deed de airco het niet en konden deuren noch ramen worden geopend, waardoor de temperatuur opliep tot 45 graden. Veel reizigers vielen flauw of werden onwel.

Op de stations van Gent, Brugge, Blankenberge en Veurne moesten tientallen reizigers met uitdrogingsverschijnselen afgevoerd worden naar het ziekenhuis. In Gent werd het medisch rampenplan afgekondigd: brandweer en Rode Kruis vingen gedehydrateerde reizigers op in tenten op het perron.

Onder de gedupeerden bevonden zich veel kinderen, die een schoolreis naar de kust hadden gemaakt. 'We hadden de trein genomen om aan onze leerlingen de voordelen van het openbaar vervoer te tonen', zei leerkracht Patrick Houben. 'Maar het is op een ramp uitgedraaid: de leerlingen zijn uitgeput.' De problemen met het treinverkeer werden pas in de nacht van maandag op dinsdag opgelost.

De verontwaardiging van reizigers en politici richtte zich vooral op de gebrekkige informatievoorziening van de NMBS. 'Ik zie nergens een infostand en de uurregeling op de schermen klopt niet', zei Jan Vanseeveren van reizigersvereniging TreinTramBus.

De spoorwegmaatschappij NMBS en infrastructuurbeheerder Infrabel beriepen zich op overmacht. 'Er heeft zich een domino-effect voorgedaan', zei een woordvoerder van Infrabel.

'We hebben nog nooit meegemaakt dat er zo veel problemen op het zelfde moment ontstaan', zei NMBS-topman Marc Descheemaecker. Hij verdedigde zich tegen de kritiek op de gebrekkige communicatie. 'We konden pas communiceren toen we exact wisten wat de problemen waren.'

'Verbijsterend', noemde parlementslid David Geerts (SP.A) de reactie van de NMBS. 'Descheemaecker leeft in een ivoren toren en heeft totaal geen feeling met de reizigers.' Groen!-parlementslid Stefaan Van Hecke vroeg het ontslag van de drie topmannen van de NMBS, aangezien 'de bedrijfsleiding niet meer in staat is de treinen op een normale manier te laten rijden'.

De Belgische spoorwegmaatschappij presteert de afgelopen jaren regelmatig ondermaats. De stiptheidscijfers dalen al drie jaar, er zijn grote financiële problemen en vorig jaar kwamen bij een treinongeval in Buizingen achttien mensen om. Volgens politici en vakbonden wordt 'de spoorchaos' veroorzaakt door de splitsing tussen Infrabel en de NMBS, de Belgische varianten van Prorail en NS, waarvan de splitsing ook in Nederland onder vuur ligt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden