Polisse ***

Het ene moment ondervraag je een meisje dat door haar opa misbruikt zegt te zijn. Het volgende jaag je op een junk die haar baby heeft ontvoerd. Verwaarlozing, mishandeling, seksueel misbruik: het is dagelijkse kost voor leden van de Parijse speciale politie-unit die zich bezighouden met kinderen.


Indrukwekkend werk, dat ook regisseur Maïwenn fascineerde. Ze liep een poosje mee op de afdeling en verwerkte de zaken die ze tegenkwam in de fictiefilm Polisse, die zij samen met Emmanuelle Bercot schreef. Het resultaat is een soort Law and Order: Special Victims Unit in de semi-documentairestijl waar Franse regisseurs in kunnen uitblinken (Entre les Murs, Un Prophete).


De film, waarmee ze de juryprijs in Cannes won, roept afwisselend fascinatie en ergernis op. Het acteerwerk is geloofwaardig - niet in de laatste plaats dat van de kinderen. Met een fragmentarische structuur maakt de regisseur het hak op de takkerige van het werken bij de politie-unit invoelbaar. Sommige episodes zijn behoorlijk spannend.


De geëngageerde regisseur doet echter zo haar best om de problematiek braaf vanuit alle hoeken te belichten, dat het clichématige van de zaken in de 134-minuten durende film steeds duidelijker wordt. Natuurlijk is er een allochtone vader die zijn jonge dochter wil uithuwelijken en is er een handtastelijke gymleraar.


Bovendien is voor Maïwenn alle dagelijkse ellende en de verwerking daarvan nog niet genoeg. Zo blijkt als zij de blik op de agenten zelf richt. Soap en rauw realisme liggen griezelig dicht bij elkaar als ze ook nog een eetstoornis, zwangerschap en een onuitgesproken liefde tussen collega's in de mix gooit. Zelf speelt ze een fotografe die een reportage over de eenheid maakt en - na het losgooien van haar haar - een relatie krijgt met de agent die het meest protesteerde tegen haar komst. Ze mikt duidelijk op de lach en de traan, maar het was vast niet de bedoeling dat het herhaaldelijk gebruikte 'Ik laat jullie even alleen' van de teamleider een running gag wordt. FS


Met Karin Viard, Joeystarr, Marina Foïs Regie Maïwenn In 7 zalen


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden