Poli voor kinderen met stemmen in hun hoofd

Kinderen die last hebben van stemmen in hun hoofd kunnen vanaf vrijdag terecht bij het UMC Utrecht. Het ziekenhuis opent namelijk een speciale stemmenpoli voor de jeugd.

Volgens het UMC Utrecht hoort wel 10 tot 30 procent van de kinderen een stem zonder dat iemand daadwerkelijk spreekt. Deze kinderen zijn niet allemaal ziek, maar het horen van stemmen is wel een risicofactor voor het ontwikkelen van een psychiatrische aandoening. Dat zegt een van de oprichters van de stemmenpoli, arts-assistent in opleiding tot psychiater Kim Maijer. De speciale poli wil dit voorkomen.

Zo krijgen kinderen er voorlichting over waar de stemmen vandaan komen. Kinderen kunnen denken dat ze toegesproken worden door satan of overledenen, wat volgens Maijer kan leiden tot waanbeelden. Kinderen krijgen soms dreigementen of vervelende opdrachten van hun 'stem'. 'Als kinderen leren dat de stemmen het product zijn van je eigen hersenen hebben deze minder invloed', aldus de arts. In de poli krijgen de patiëntjes ook therapie waarbij ze bijvoorbeeld leren de stem in hun hoofd te negeren.

Het grote verschil tussen stemmenhorende kinderen en volwassenen is dat bij een volwassene de stemmen vaak in het verlengde liggen van psychiatrische aandoeningen die al lang aanwezig zijn, zegt Maijer. 'Die horen soms al 30 of 40 jaar stemmen in hun hoofd.' Bij kinderen gaat het juist om eerste symptomen, de stemmen zijn nog pril en niet ingesleten. Dat vraagt om een andere behandeling.

Volgens Maijer is de Stemmenpoli Jeugd in het UMC tot dusver de enige plaats in Nederland waar een specialisme bestaat op het gebied van behandelen van kinderen die stemmen horen. De bedoeling is dat de poli door onderzoek ook meer leert over de aandoening 'Die kennis kan dan weer verspreid worden naar behandelaren in de rest van Nederland', aldus Maijer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden