Polentakoekjes voor bij de borrel

Kookboekenmaker, illustrator en kok Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven.

Yvette van Boven

Omdat het weekend een uitstekend moment is om op visite te gaan of om zelf bezoek te ontvangen geef ik u deze week een recept voor een handige borrelhap. Dit is makkelijk te maken, naar elke smaak aan te passen en u maakt er gelijk veel van. (Dit voor het geval dat het huis echt volloopt.) U kunt dit recept ook uitscheuren en voor de feestdagen bewaren op de koelkast. Het wordt gemaakt met een van mijn favoriete ingrediënten: polenta, grof maïsmeel.

Vervang de ham door fijngehakte nootjes, de geitenkaas door blauwe kaas en de salie door rozemarijn en u heeft weer een heel andere hap.

Ingrediënten voor zeker 20 stuks

150 gr polenta
ongeveer 750 ml water
snuf zout & zwarte peper
50 gr roomboter
350 gr verse geitenkaas, verkruimeld
75 gr parmaham, fijngehakt
een paar takjes salie, fijngehakt

Hoe?

Breng het water met een flinke snuf zout aan de kook en strooi de polenta, al roerend met een garde, er in een dunne straal bij. Draai het vuur zachter en laat de polenta op zacht vuur, onder af en toe roeren, 30 minuten pruttelen. Voeg na 25 minuten de boter, geitenkaas, ham en salie erdoor en laat de boter en de kaas helemaal smelten.

Giet de polenta dan uit op een ingevette bakplaat om af te koelen en strijk hem met een spatel glad. Laat de koek in een uur of twee koud worden. Steek er dan met een uitsteekvorm vormpjes uit. Dat kunnen rondjes zijn, maar sterren, harten of andere frivole vormen kunnen ook. Verwarm de grill voor op 180 graden. Verdeel de polentakoekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en gril ze in 10 minuten goudkleurig. Serveer ze dan direct.

null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden