Polen zint op beter landbouwakkoord

Hoewel de opluchting in Oost-Europa over het akkoord over de uitbreiding van de EU groot was, stuit de overgangsregeling die boeren in de nieuwe lidstaten pas in 2013 recht geeft op volledige inkomenssteun op weerstand....

'We hebben nog zes weken, tot de top in Kopenhagen, om verder te onderhandelen over de details', zei de Poolse premier Leszek Miller, die na het akkoord in Brussel van vrijdag hoopt dat er nog meer in zit.

In Polen, waar 5,5 miljoen van de veertig miljoen inwoners leven van het boerenbedrijf, wordt de door de EU voorgestelde overgangsperiode door de oppositie als discriminerend gezien. Volgens een recent rapport van het Weense Instituut voor Vegelijkende Economische Studies zijn voor 1,5 miljoen Poolse boeren de verplichte aanpassingen aan de milieunormen van de EU onbetaalbaar. Sluiting van hun bedrijven dreigt.

Ook Hongarije blijft zich verzetten tegen het uitstel van harmonisatie van de inkomenssteun tot 2013. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Laszlo Kovacs, eist dat de steun aan alle boeren in de uitgebreide EU al in 2006 op gelijk niveau komt.

Aanstaande woensdag demonstreren in Praag Tsjechische boeren tegen het landbouwbeleid. Na de watersnood van augustus en het mislukken van de oogst vrezen veel boeren voor een faillissement. Actievoerder Jiri Tomec: 'De onderhandelingen met de EU zijn nog niet afgesloten. Ik verwacht dat Tsjechië het uitstel van de inkomenssteun nog kan terugdraaien.'

Dankzij de overeenkomst tussen Duitsland en Frankrijk, die de basis was voor het akkoord tussen de huidige lidstaten, blijft het systeem van subsidies voorlopig van kracht. Boeren in de tien nieuwe lidstaten krijgen na toetreding in 2004 eveneens inkomenssteun. De steun bedraagt aanvankelijk 25 procent van wat hun collega's in West-Europa ontvangen, en wordt geleidelijk opgevoerd tot uiteindelijke harmonisatie van de steun in 2013.

De kritische opstelling van Nederland ten aanzien van de toetredingskansen van landen als Polen, Slowakije en Hongarije baarde veel Oost-Europese politici zorgen. 'Obstakel Nederland' was de laatste weken voorpaginanieuws in Boedapest, Warschau en Praag. Maar met het akkoord over de financiering van de landbouw is het gevaar van een Nederlands 'nee' geweken.

'Het is een stap in de goede richting', zei de Poolse premier Leszek Miller die in december tijdens de EU-top in Kopenhagen het toetredingsakkoord verwacht te ondertekenen. Met de hakken over de sloot, zo omschrijft het Tsjechische dagblad Hospodarske noviny het resultaat van de EU-top. Zonder het akkoord was het toetredingsproces in gevaar gekomen, schrijft de krant.

'De laatste hindernis is genomen', zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Kovacs. Hongarije en de negen andere toetreders krijgen tussen 2004 en 2007 23 miljard euro om te investeren in de armere regio's. Vanaf 2007 krijgt iedere nieuwe lidstaat tevens vijf miljard euro per jaar voor steun aan hun boeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden