Nieuws

Polen zet stap buiten Europese rechtsorde: Poolse wetgeving boven die van EU gesteld

Met een brisante rechterlijke uitspraak heeft Polen een stap buiten de Europese rechtsorde gezet. De twist tussen Polen en de EU escaleert verder.

Een vrouw met een Europese vlag voor het Constitutionele Hof in Warschau. Beeld AP
Een vrouw met een Europese vlag voor het Constitutionele Hof in Warschau.Beeld AP

Het Poolse Constitutionele Hof, een rechtsorgaan onder controle van de Poolse regering, oordeelde woensdag dat een uitspraak van het Europees Hof voor Justitie in Luxemburg tegen de Poolse grondwet indruist. Hiermee stelt het Constitutionele Hof de Poolse wetgeving boven die van de EU. Zo keert het zich tegen de Europese rechtsorde, waarbinnen het Luxemburgse hof in principe het laatste woord heeft.

Het Constitutionele Hof boog zich woensdag over de omstreden tuchtkamer van de Poolse Hoge Raad. Deze tuchtkamer, die onder het bewind van de ultranationalistische regeringspartij PiS aan de Raad werd toegevoegd, is bedoeld om rechters te disciplineren. In de praktijk richt de tuchtkamer zijn pijlen op kritische en onafhankelijke rechters. De tuchtkamer ontneemt hen de rechterlijke immuniteit en maakt zo de weg vrij voor strafrechtelijke vervolging.

Het Europees Hof van Justitie oordeelde daarom al meermaals dat de tuchtkamer haar activiteiten moet staken, waar Warschau tot op heden geen gehoor aan gaf. Nu schiet de Poolse regering terug met de uitspraak van het Constitutionele Hof: het Europees Hof heeft niets te zeggen over Poolse aangelegenheden.

PiS-vertrouwelingen

Het Constitutionele Hof dat de uitspraak doet is overigens net zo omstreden als bovengenoemde tuchtkamer: sinds PiS aan de macht is, wordt het Hof volgestopt met vertrouwelingen van de regeringspartij. Voorzitter Julia Prylebska is een goede vriendin van PiS-leider Jaroslaw Kaczynski, met wie ze naar verluidt regelmatig pierogi (traditionele Poolse dumplings) eet.

De tuchtkamer is één van de twee zaken waar het Constitutionele Hof deze week een oordeel over velt. Op dinsdag behandelde het al een zaak over een bredere vraag: staat het EU-recht boven het Poolse recht? Die zitting wordt donderdag hervat. Als in die uitspraak het EU-recht opnieuw het onderspit delft, is de scheiding der geesten compleet. Met de uitspraak van woensdag is een eerste stap in die richting al gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden