Nieuws

Polen zegt zich niets aan te trekken van Europese dwangsom om bruinkoolmijn te sluiten

Polen gaat zich niets aantrekken van een besluit van de hoogste Europese rechter om een omstreden, vervuilende bruinkoolmijn te sluiten. Het Europees Hof van Justitie legde Warschau maandag een dwangsom op van een half miljoen euro per dag als het de mijn bij de grens met Tsjechië niet stillegt.

De bruinkoolmijn van Turów, met op de achtergrond een elektriciteitscentrale. Beeld EPA
De bruinkoolmijn van Turów, met op de achtergrond een elektriciteitscentrale.Beeld EPA

Direct nadat het hof Tsjechië, dat de zaak had aangespannen, in het gelijk had gesteld, reageerde Warschau afwijzend. Volgens de regering zal de mijn niet worden gesloten. De dwangsom werd ‘disproportioneel’ genoemd. Ook zou de uitspraak de gesprekken met de Tsjechische regering frustreren om tot een compromis te komen over de mijn bij Turów.

Hiermee koerst Polen af op het zoveelste conflict met de EU. De Europese Commissie, die zich al jaren zorgen maakt over de Poolse rechtsstaat, vroeg het hof eerder deze maand Warschau een dwangsom op te leggen in een andere kwestie. Brussel wil met deze boete bereiken dat de regering een tuchtkamer tegen kritische rechters ontmantelt. Net als in de kwestie van de bruinkoolmijn bij Turow stelden de rechters Polen ook in deze zaak in het ongelijk. De dwangsom in dit geschil kan oplopen tot zo’n honderdduizend euro per dag.

Hoewel Tsjechië een fors hogere dwangsom van vijf miljoen euro per dag had geëist, is de uitspraak in de Turów-zaak opnieuw een overwinning voor Praag. De bruinkoolmijn is de Tsjechische regering al jaren een doorn in het oog. De Tsjechen willen dat de mijn direct wordt gesloten omdat de bruinkoolwinning nadelig zou zijn voor het grondwaterpeil en vervuilend is. Ook wordt door omwonenden geklaagd over geluidsoverlast.

‘Een ramp’

Het hof stelde Tsjechië begin deze zomer al in het gelijk. De rechters oordeelden toen dat de mijn direct moest worden gesloten. Maar Polen trok zich niets aan van deze uitspraak. Wel werd toen overlegd met de Tsjechische regering, maar dit liep op niets uit.

Volgens Polen zal sluiting van de mijn grote nadelige gevolgen hebben. Premier Morawiecki sprak van ‘een ramp’, met name voor de werkgelegenheid. Zo’n 60 duizend banen zouden verloren kunnen gaan. Ook voor de energievoorziening heeft sluiting gevolgen. De bruinkoolwinning in Turów is goed voor 3 procent van de Poolse elektriciteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden