Polen wint via Irak aan politiek gewicht

In Polen is met trots en tevredenheid gereageerd op het Amerikaanse voornemen om Warschau de leiding te geven over de stabilisatiemacht in de noordelijke sector in Irak....

Enig triomfalisme sprak zeker uit de commentaren in de Poolse maandagkranten. Polen, dat zich vanaf het begin van de Iraakse crisis een solide bondgenoot van de VS betoonde en met tweehonderd man grondtroepen actief aan de oorlog deelnam, krijgt naar alle waarschijnlijkheid het opperbevel over de 'stabilisatietroepen' in de noordelijkste van de drie sectoren waarin Washinghton Irak gaat verdelen. Commentatoren lieten niet na op te merken dat de status van Polen daarmee de facto gelijkwaardig is aan die van de VS en Groot-Brittannië.

Tot 1989 was Polen de tweede militaire mogendheid van het Warschau-Pact. Sinds het land in 1997 tot de NAVO werd toegelaten, is het leger drastisch gereorganiseerd en voorzien van modern Amerikaans materieel.

Het is duidelijk dat Polen veel in de internationale arena gewonnen heeft door zich resoluut aan de kant van de Verenigde Staten te scharen, verklaarde de Poolse premier Leszek Miller gisteren. 'Je ziet steeds duidelijker dat wij (de voorstanders van de oorlog) gelijk hadden, niet alleen in politiek opzicht, maar ook in moreel. Onze positie in de internationale arena is nog nooit zo sterk geweest, ook al roept dat bij sommigen ergenis op.'

De Poolse pers liet er geen twijfel over bestaan dat met 'sommigen' niet zozeer op Frankrijk wordt gedoeld als wel op Polens historische vijanden Duitsland en Rusland. Beide mogendheden hielden, samen met het Habsburgse Rijk, het Poolse gebied tijdens de negentiende eeuw opgedeeld.

In het Molotov-Ribbentrop Pact uit 1939 sneden zij het land opnieuw in tweeën. Alleen al het feit dat Duitsland en Rusland zich in een soort bondgenootschap tegen oorlog in Irak uitspraken, was genoeg om een nagenoeg onvoorwaardelijke Poolse steun aan de VS te verzekeren.

De conservatieve Poolse krant Rzeczpolita citeerde gisteren uitgebreid commentaren uit de Duitse pers, waarin de grote Poolse inzet aan de kant van de Amerikanen als schadelijk voor de Europese eenwording wordt bestempeld - Washington zou op niets anders uit zijn dan het verdiepen van de Europese breuklijnen. Rzeczpolita is het hier volledig mee oneens. De Poolse inzet in Irak zal volgens de krant het land helpen zijn langetermijnstrategie te verwezenlijken: 'een belangrijke rol spelen in EU en NAVO, alsook het nader tot elkaar brengen van Oost en West.'

Aanstaande vrijdag zal de Poolse president Aleksander Kwasniewski, net als premier Miller van communistische origine, in Wroclaw in het zuidwesten van Polen een ontmoeting hebben met zijn Franse collega Chirac en de Duitse bondskanselier Schröder. In het plan van de VS worden Frankrijk en Duitsland van deelname aan de stabilisatiemacht uitgesloten. Kwasniewski liet weten ondanks alle perikelen inzake Irak een belangrijke rol voor Polen te zien weggelegd in het lijmen van de Europees-Amerikaanse breuk. 'Polen is klaar om bij te dragen aan alle inspanningen om de eenheid te herstellen.'

De Poolse president gaf ook aan dat het zeer goed mogelijk is dat de troepenmacht in de Poolse sector in Irak goeddeels zal gaan bestaan uit Oost-Europese militairen. Ook Slowakije, Roemenië, Bulgarije, Estland, Letland en Litouwen steunden het Amerikaanse beleid en zijn - net als onder meer Nederland, Denemarken, en Italië - in principe bereid troepen aan de stabilisatiemacht te leveren.

Volgens het Poolse ministerie van Defensie zullen in iedere sector tussen de zeven- en negenduizend manschappen gestationeerd worden. Polen wil tussen de vijftienhonderd en tweeduizend soldaten sturen, maar wenst in geen geval alleen voor de kosten van een dergelijke troepenomvang op te draaien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden