Polen weet wat het betekent onder het juk van Rusland te leven

‘Als zich in de toekomst een held voor Georgië aandient, zal dat zeker Lech Kaczynksi zijn’, voorspelde de Georgische president Michail Saakasjvili tijdens het laatste bezoek van zijn Poolse ambtsgenoot aan Tbilisi....

Van onze correspondent Jan Hunin

Amper enkele maanden later is de Poolse president Kaczynski druk bezig de in hem gestelde verwachtingen in te lossen. In een gemeenschappelijke verklaring met zijn Litouwse, Letse en Estse ambtsgenoten veroordeelde hij zaterdag in ongemeen scherpe bewoordingen de Russische invasie. De Europese Unie en de NAVO werden opgeroepen zich te verzetten tegen ‘de verspreiding van imperialistische en revisionistische politiek in Oost-Europa’.

Van een verrassing kan moeilijk gesproken worden. Sinds hij enkele jaren geleden president werd, laat Kaczynski geen kans voorbijgaan om de Georgiërs een hart onder de riem te steken. In mei hield hij tijdens de nationale feestdag in Tbilisi een krachtig pleidooi voor Georgisch lidmaatschap van de NAVO. Een maand eerder had hij tijdens de top van Boekarest tevergeefs geprobeerd Georgië de status van kandidaat-lidstaat te geven.

Die sympathiebetuigingen zijn niet alleen op het conto van de russofobe Kaczynski te schrijven. Ook de Poolse regering staat achter zijn plan om een vredesmacht van de Europese Unie naar het conflictgebied te sturen. Net als tijdens de Oranje Revolutie van enkele jaren geleden, toen Oekraïne zich afkeerde van Moskou, kunnen de Georgiërs op de steun van de Poolse bevolking rekenen.

Die solidariteit met Georgië komt niet uit de lucht vallen. In tegenstelling tot de West-Europeanen weten de Polen als inwoners van het voormalige Oostblok wat het betekent om onder het juk van Moskou te leven. Net als de Balten hebben ze slechte herinneringen aan de tijd dat ze tot de Russische invloedssfeer behoorden.

Die tijd leek definitief tot het verleden te behoren, tot de Russen onder Poetin hun zelfbewustzijn herwonnen. ‘Het Russische imperium wordt steeds zichtbaarder en steeds gevaarlijker’, stelde Kaczynski zaterdag op de Poolse televisie. ‘Hoe sneller we ons daar rekenschap van geven, hoe beter.’

Hij sprak de vrees uit dat na Georgië Oekraïne aan de beurt komt. Vorig jaar werd Estland naar aanleiding van de verplaatsing van een Sovjet-oorlogsmonument al het slachtoffer van Russische intimidaties.

In hun zaterdag ondertekende verklaring roepen Kaczynski en zijn Baltische collega’s de Europese Unie daarom op de samenwerking met Moskou terug te schroeven.

De vraag is alleen of dat dreigement indruk zal maken. Maandag stuurde de Russische ambassadeur in Letland een waarschuwing aan de Baltische staten en Polen: ‘In zo’n belangrijke zaak mag je niet overhaast te werk gaan, anders bega je misschien vergissingen waarvoor veel later de rekening wordt gepresenteerd .’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden