Polen staakt verzet tegen EU-grondwet

De Poolse premier Leszek Miller is bereid het verzet tegen de voorgestelde stemverdeling in de nieuwe Europese grondwet op te geven....

Het betekent een doorbraak in de moeizame onderhandelingen in de Europese Unie, die op 1 mei wordt uitgebreid met Polen en negen andere lidstaten.

Volgens Pawel Swieboda van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken is de doorbraak indirect het gevolg van de dreiging van terrorisme. 'Europa kan het zich niet langer veroorloven om stil te blijven staan bij een stemverdeling, terwijl we ons eensgezind moeten wapenen tegen terrorisme.'

Polen hield lange tijd vast aan de beloofde 27 stemmen in de Europese raad van ministers, waar de belangrijkste beslissingen worden genomen. Die afspraak, in 2000 vastgelegd in het Verdrag van Nice, wil de Europese Conventie (die de totstandkoming van de Europese grondwet voorbereidt) in de nieuwe grondwet schrappen. Want de nieuwe lidstaat Polen (38 miljoen inwoners) zou met 27 stemmen onevenredig veel invloed krijgen, vond vooral Duitsland (82 miljoen inwoners, 29 stemmen).

'Nice of de dood', luidde de afgelopen maanden de leus van het Poolse verzet tegen het voornemen van de EU om een nieuwe stemverdeling op basis van aantal inwoners per lidstaat vast te stellen.

In het verzet werden de Polen gesteund door Spanje. Maar nadat eerder Spanje had ingebonden, verklaarde gisteren ook de Poolse premier Miller zich bereid de dialoog te heropenen.

Donderdag en vrijdag komen de regeringsleiders van de EU-lidstaten in Brussel bijeen. Voor Schröder betekent het resultaat van zijn gesprek met Miller een persoonlijk succes. Volgens de Polen is het vanzelfsprekend dat Schröder met die eer mag strijken.

Swieboda van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken: 'In de ruzie over de grondwet stonden we vooral lijnrecht tegenover Duitsland, nota bene het land dat ons heeft gesteund tijdens de onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie. Daarover voelde Polen zich erg ongemakkelijk.'

Over welke stemverdeling er straks gaat komen, lieten Miller en Schröder zich dinsdag niet uit. Volgens het voorstel van Ierland, dat per 1 juli het voorzitterschap van de EU overdraagt aan Nederland, kan nieuwe Europese wetgeving slechts worden aangenomen bij steun van minimaal 55 procent van de lidstaten die bij elkaar opgeteld minimaal 55 procent van de totale EU-bevolking moeten vertegenwoordigen.

Verwacht wordt dat de komende weken in bilaterale ontmoetingen wordt gewerkt aan een gedetailleerde uitvoering van een nieuwe constructie.

De ommezwaai van premier Miller zal nog op flinke weerstand stuiten in het Poolse parlement. Millers partij staat zwak en de oppositie is fel gekant tegen het opgeven van de afspraak van Nice.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden