Polen onkent alle beschuldigingen

Op Pools grondgebied worden geen Amerikaanse terreurverdachten vastgehouden, betogen de Poolse autoriteiten. Maar hoe krachtiger ze de beschuldigingen ontkennen, hoe hardnekkiger de geruchten worden dat in Polen wel degelijk CIA-gevangenen zijn verhoord....

Jan Hunin

Vrijdag bevestigde een medewerker van Human Rights Watch aan de krant Gazeta Wyborcza over sterke aanwijzingen te beschikken dat Polen dienst deed als Europese hoofdbasis voor het verhoor van terreurverdachten. Ze zouden op ten minste twee plaatsen zijn vastgehouden.

Polen werd onmiddellijk na het opduiken van de eerste berichten over het bestaan van Amerikaanse detentiekampen in Europa genoemd als waarschijnlijke locatie. Deze week berichtte de Amerikaanse zender ABC dat de CIA sinds 2002 gebruikt maakt van Pools grondgebied voor het verhoor van terreurverdachten.

Er zouden tot enkele weken geleden tien van de belangrijkste Al-Qa`ida-gevangenen hebben vastgezeten, onder wie verantwoordelijken voor `11 september`.

De CIA en de Amerikaanse regering zouden druk uitoefenen op de Amerikaanse media om geen informatie te verstrekken over het bestaan van Poolse detentiekampen. Ze zouden, na het nieuws over het bestaan ervan, bliksemsnel gesloten zijn om de Poolse autoriteiten toe te laten in de tegenwoordige tijd te zeggen dat er zich geen CIA-gevangenen op hun grondgebied bevinden.

De Poolse autoriteiten verweren zich hardnekkig tegen de beschuldigingen. Woensdag beklemtoonde president Aleksander Kwasniewski dat Polen geen CIA-gevangenissen heeft, of heeft gehad. De conservatieve regering zit op dezelfde golflengte. Na een onderhoud met de Amerikaanse staatssecretaris Condoleezza Rice zegde minister van Buitenlandse Zaken Stefan Meller de zaak als afgesloten te beschouwen. Eerste minister Kazimierz Marcinkiewicz verklaarde zich donderdag wel bereid mee te werken aan een onderzoek van de Raad van Europa.

Als mogelijke locatie voor het vasthouden van terreurverdachten komt vooral de in het noordoosten van Polen gelegen luchthaven van Szymany in aanmerking. De toenmalige directeur heeft bevestigd dat een door de CIA gebruikte Boeing er in 2003 een tussenlanding heeft gemaakt. In de buurt van de luchthaven bevindt zich een opleidingscentrum van de Poolse geheime dienst.

De ontdekking van een CIA-detentiekamp zou Polen duur te staan kunnen komen.

Het vasthouden en verhoren van gevangenen zonder aanhoudingsmandaat is in strijd met het Europese verdrag van Maastricht. Bij de schending ervan kan de Europese Raad, op voorstel van de Europese Commissie of een aantal lidstaten, Polen het stemrecht in de Europese Unie onmiddellijk afnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden