Polen krijgt opnieuw strenge abortuswet

Het Poolse parlement heeft woensdag een eind gemaakt aan de liberale abortuswetgeving uit 1996. De Diet (de Tweede Kamer) nam een strenge wet aan, die wordt gesteund door de machtige rooms-katholieke kerk in Polen....

Reuters, AFP, AP

WARSCHAU

Onder de liberale wet kon een vrouw de zwangerschap tot twaalf weken laten afbreken als zij in materiële of persoonlijke problemen zou komen. De nieuwe wet, waarbij het plegen van een illegale abortus wordt bestraft met twee jaar gevangenis, is gelijk aan de abortuswet uit 1993. Die maakte een eind aan de vrije regels uit de communistische tijd en was mede het gevolg van een kerkelijke campagne die de volledige steun had van paus Johannes Paulus II.

De centrum-rechtse meerderheid in het parlement weet zich gesteund door een uitspraak van de Hoge Raad. Die bepaalde in mei van dit jaar dat een abortus op grond van de oude liberale wet in strijd is met de grondwet, omdat de rechten van het ongeboren kind worden geschonden. De uitspraak kwam drie dagen voor het bezoek van de paus, die over de Poolse abortuswet had gezegd dat 'een natie die haar eigen kinderen doodt, een natie zonder hoop is'.

Alleen de ex-communisten verzetten zich woensdag tegen de nieuwe wet. 'Men moet een vrouw niet tot zwangerschap dwingen via het strafrecht', zei Jolanta Banach. En haar partijgenoot Joanna Sosnowska: 'We gaan terug naar een wetgeving die niet alleen vrouwenrechten schendt, maar ook heeft geleid tot zoveel menselijke ellende.'

Teresea Liszcz van de Solidariteit Verkiezings Actie zei echter dat 'zelfs als een zwangere vrouw zich in zeer beroerde omstandigheden bevindt, dat niet opweegt tegen de rechten van het ongeboren kind'. Bisschop Tadeusz Pieronmek is blij met de wet omdat deze toont dat 'Polen op weg is het leven fatsoenlijker te maken'.

Groepen die zich beijveren voor vrouwenrechten hebben verklaard dat het afschaffen van de vrije regels uit de tijd van de communisten heeft geleid tot het ontstaan van een 'gynaecologische ondergrondse'. Veel vrouwen zijn gedwongen een abortus te ondergaan in het buitenland of allerlei levensgevaarlijke huismiddeltjes te proberen. Jaarlijks zouden veertig- tot vijftigduizend Poolse vrouwen abortus laten plegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden