Polen krijgt belangrijke rol in Irak

De Amerikaanse regering is bezig de laatste hand te leggen aan een plan voor een internationale stabilisatiemacht voor Irak, die op den duur een groot deel van de Amerikaanse troepen moet vervangen....

Volgens de New York Times krijgen de Amerikanen de verantwoordelijkheid voor Bagdad en het centrum van het land. Basra en het zuiden van Irak gaan de Britse sector vormen, terwijl de Polen het commando krijgen over de stabilisatietroepen in het noorden. Het uiteindelijke commando over de stabilisatiemacht zal echter in handen komen te liggen van generaal Tommy Franks, die de militaire operatie tegen het regime van Saddam Hussein leidde.

Het is de bedoeling dat de drie versterking krijgen van troepen uit andere landen die hebben laten weten dat zij in principe bereid zijn troepen bij te dragen, waaronder Nederland. Deze week beleggen de geallieerden een conferentie in Londen om over de omvang van de bijdragen te praten.

Naast Polen hebben onder meer ook Italië, Spanje, Denemarken en Bulgarije troepen toegezegd. Opvallend is dat in de Amerikaanse plannen geen sprake is van troepen uit Frankrijk, Duitsland en Rusland, de drie landen die het verzet tegen de oorlog leidden in de Veiligheidsraad.

Een omstreden punt is dat er voor de Verenigde Naties nauwelijks een rol is weggelegd. Dat zal ongetwijfeld tot nieuwe discussies leiden binnen de Veiligheidsraad, als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië proberen de zegen van de VN-Veiligheidsraad te krijgen voor de stabilisatiemacht en het gebruik van de olie-inkomsten voor de wederopbouw van het land.

Volgens de New York Times hopen de VS dat zij nog dit najaar een groot deel van hun troepen - nu ruim 150 duizend man - kunnen terugtrekken, als andere landen voldoende militairen ter beschikking stellen. Minister van Defensie Donald Rumsfeld wilde gisteren echter niets over het tijdsschema zeggen. Hij herhaalde slechts dat de Amerikaanse troepen net zolang zullen blijven als nodig blijkt, 'en geen dag langer'.

Jay Garner, de gepensioneerde generaal die tijdelijk het civiele bestuur in Irak in handen heeft, benoemde afgelopen weekeinde de Irakees Thamir Ghadbhan tot tijdelijk manager van de Iraakse oliesector. Ghadbhan bekleedde ook onder Saddam Hussein een toppositie op het olie-ministerie.

Verder benoemde Garner een voormalige topmanager van Shell, de Amerikaan Philip Caroll, tot hoofd van de adviesraad die toezicht op het olieministerie moet houden. Volgens Garners staf krijgt Caroll echter niet de bevoegdheid besluiten van de top van het ministerie, die geheel uit Irakezen zal bestaan, tegen te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden