Polen in een 'totaalconcept' in de Flevopolder

Het nieuwe dorp voor arbeids-migranten is van alle gemakken voorzien. Zelfs een zwarte Gazelle is in de huurprijs inbegrepen.

ZEEWOLDE - Een nog maar half verharde weg buigt af tussen rijen groene, blauwe en crèmekleurige chalets. In de wijde omgeving niets dan windmolens en landbouwgrond in de uitgestrekte Flevopolder. Een zware takelwagen trekt sporen in de modder van het vier hectare grote terrein, waar vorig jaar mei vijftien woonblokken verrezen, speciaal bedoeld voor uiteindelijk zeshonderd arbeidsmigranten.


Afgezien van hun werk hebben de huidige driehonderd bewoners nauwelijks reden om het nog naamloze dorp te verlaten. Zo is er een fitnesszaal, een wasserette en staan er de kantoren van drie uitzendbureaus. Op korte termijn volgen een café en een supermarkt met Poolse producten en dito bediening. In de planning staan verder een schoolgebouw voor lessen Nederlands en voetbal- en basketbalvelden.


De chalets worden gehuurd door uitzendbureaus die de arbeidsmigranten aan werk helpen. Ze houden de huur en overige kosten in op het salaris. Onder die overige kosten valt bijvoorbeeld de min of meer verplichte bruikleen van de zwarte Gazelles waarmee bewoners naar hun werk fietsen.


'Wij bieden een totaalconcept', vertelt Lisette van de Pol in de ontvangstruimte naast de entree van het woonpark. Het ruikt er naar vers hout en verf. 'Mensen kunnen hier wonen op een mooie plek en tegelijkertijd zorgen wij ervoor dat het hier geen getto wordt.' Op het terrein is 24 uur per dag een toezichthouder aanwezig.


Remigiusz Lasisz (21) verhuisde drie dagen geleden vanuit Polen naar zijn nieuwe woning op het park. In de fitnesszaal trekt hij zich op aan twee dicht bij elkaar staande toestellen. 'Ik kom vijf maanden in Nederland werken', zegt hij in gebroken Duits. Daarna gaat hij terug naar Polen, waar hij een technische studie denkt te gaan volgen. De eerste twee dagen in zijn nieuwe stek bevallen hem goed, zegt hij, en steekt zijn duim op.


Overlast was voor de gemeente Zeewolde niet de reden om drie jaar geleden te besluiten dat er een aparte woonlocatie moest komen voor arbeidsmigranten, benadrukt Winnie Prins, wethouder ruimtelijke ordening. 'Veel bedrijven uit de omgeving werken met arbeidsmigranten. Deze werknemers hebben een ander arbeids- en leefritme dan de rest van ons dorp. Ze onderhouden hun woning of tuin niet en hebben nauwelijks sociale contacten. Maar ze verdienen wel een nette plek om te wonen, met voldoende voorzieningen.' Alle bewoners zijn ingeschreven bij de gemeente Zeewolde, die erop toeziet dat hun nieuwe woning niet permanent wordt. Het bestemmingsplan staat dat niet toe.


Dirko van Essen, directeur van E&E Accommodations, huurde de voormalige landbouwgrond en plaatste de chalets. 'In Nederland werken een half miljoen mensen uit heel Europa', zegt Van Essen. 'Zij willen niet alleen geld verdienen, maar ook slapen, eten, drinken en ontspannen.' Vanuit die gedachte bouwde hij op de Veluwe al kleinere varianten van het park, onder meer in Wezep en Putten. Zeewolde is het eerste park dat vanaf de grond werd opgebouwd. Met al zijn voorzieningen is het bovendien een antwoord op de schandalen rond Polenhotels en illegale woningen, waar veel mensen in kleine en dure ruimtes werden gestopt.


Maar er klinkt ook kritiek van bewoners. De woningen zijn te duur en te ver van de bewoonde wereld, zegt Barbara, terwijl ze op de galerij voor haar woning een sigaret rookt. Ze is 'tussen de 40 en de 50 jaar' en werkt 45 uur per week in het magazijn van Bakker Logistiek. Sinds ze twee jaar geleden naar Nederland kwam, woonde ze bij een private verhuurder in Den Haag en hielp haar uitzendbureau haar aan een woning in het centrum van Zeewolde. Datzelfde uitzendbureau plaatste haar twee maanden geleden in haar huidige appartement. Tot ongenoegen van Barbara. 'Aan mijn vorige woning was ik per maand 200 euro minder kwijt'.


'In het centrum van Zeewolde woonden tenminste normale mensen', zegt Barbara, terwijl zij afkeurend knikt naar een appartementenblok waar een stel beruchte herrieschoppers wonen. De locatie van haar nieuwe woning, ver weg van de bewoonde wereld, zint haar evenmin. 'Laatst werd een meisje van haar fiets gereden. De bestuurder reed door, zij belandde met een gebroken kaak in het ziekenhuis. Een jongen is door een paar mannen van zijn fiets getrokken. Een park als dit is misschien leuk als je twee weken op vakantie gaat, maar niet om vast te moeten wonen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden