Polen houdt Europese dag tegen doodstraf met succes tegen

Polen heeft de plannen voor een Europese dag tegen de doodstraf getorpedeerd. De EU wilde op 10 oktober samen met de Raad van Europa een plechtige verklaring tegen de doodstraf aannemen, maar dat gaat door het verzet van Polen nu niet door....

Van onze correspondent Bert Lanting

Op een bijeenkomst in Brussel probeerden de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken hun Poolse collega Andrzej Duda over te halen alsnog in te stemmen met het initiatief.

Polen staat er echter op dat de EU, als het over de doodstraf gaat, het over het ‘recht op leven in het algemeen’ moet hebben. ‘We geloven dat abortus en euthanasie ook een bedreiging voor onze samenleving vormen’, aldus Duda.

Brussel zit flink in zijn maag met het Poolse verzet, omdat de EU juist bij de VN een campagne wil beginnen voor een moratorium op de doodstraf. ‘Op zo’n moment komt verdeeldheid niet goed uit. Vandaar dat er flink wat irritatie over de houding van de Poolse minister was’, aldus een diplomaat.

Volgens hem was geen van de andere EU-landen het met Polen eens. Polen heeft, net als alle EU-landen, de doodstraf afgeschaft, maar president Kaczynski heeft al eens laten doorschemeren dat hij er iets anders over denkt. Volgens diplomaten gaat het Warschau er vooral om blijk te geven van haar afkeer van de ‘cultuur van de dood’ die volgens Polen heerst in landen die euthanasie en abortus toestaan, zoals Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden