Polen hoopt Amerikaanse troepenmacht te mogen verwelkomen door Oekraïne-crisis

Polen grijpt de Russische oorlogsdreiging in Oekraïne aan om de Verenigde Staten ertoe te bewegen troepen op Pools grondgebied te stationeren.

VAN ONZE CORRESPONDENT JAN HUNIN

WARSCHAU - Nadat eerder premier Donald Tusk had aangedrongen op een grotere militaire aanwezigheid van de Amerikanen, riep minister van Defensie Tomasz Siemoniak dinsdag de NAVO op haar oostelijke flank te versterken. Hoewel Polen sinds 1997 lid is van de NAVO, hebben de Amerikanen er geen belangrijke legerbasis.

Siemoniak deed zijn oproep naar aanleiding van een bijeenkomst van de ministers van Defensie van de Europese Unie. Die moeten een antwoord bedenken op de Russische interventie in Oekraïne. Maar zoals de meeste voormalige Oostbloklanden rekent Polen vooral op Washington. De Amerikanen worden er als een betere waarborg tegen Rusland beschouwd dan de militair zwakke Europese Unie. 'Europa is veilig, omdat de Amerikanen hier zijn', zei de minister dinsdag in een interview met het agentschap Reuters.

Hoewel Polen niet rechtstreeks door Moskou wordt bedreigd, hebben de recente gebeurtenissen in Oekraïne er voor onrust gezorgd. Vanwege hun geschiedenis en ligging zijn de Polen banger van Rusland dan de West-Europeanen.

Ook de liefde voor de Amerikanen is niet nieuw. Sinds de val van het communisme in 1989 heeft Polen zich tot een van de trouwste bondgenoten van Washington ontpopt.

Pas toen president Barack Obama in 2009 de bouw van een raketschild in Polen afblies, kwam er sleet op de samenwerking. In Warschau werd gevreesd dat de Verenigde Staten Polen en de rest van Oost-Europa de rug zouden toekeren.

Dankzij de gebeurtenissen in Oekraïne kunnen de banden opnieuw worden aangehaald. Onmiddellijk na de Russische annexatie van de Krim bood de Amerikaanse vicepresident Joe Biden Polen en de Baltische Staten militaire waarborgen. Ook werden twaalf F-16's naar een door de Amerikanen bemande luchtmachtbasis gestuurd.

Voor de Polen ging die geste niet ver genoeg. Tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten later deze week wil Siemoniak het stationeren van een grote troepenmacht bepleiten. Zo'n operatie zou in strijd zijn met een afspraak tussen de NAVO en Rusland uit 1997, maar door de Russische interventie op de Krim hoeft het bondgenootschap zich daar niet meer gebonden aan te voelen, aldus de minister.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden