Polen groeit hardst, Spanje krimpt juist: Brusselse prognoses per land

Polen heeft de sterkst groeiende economie van Europa en Spanje is het enige land waarvan de economie volgend jaar krimpt. Vandaag presenteerde eurocommissaris Olli Rehn de economische Europese lenteprognoses voor 2012 en 2013.

Eurocommissaris Rehn geeft uitleg bij de Europese lenteprognosesBeeld ap

Rehn verwees vrijwel iedere journalist naar 30 mei. Dan zal de Europese commissie een gedetailleerde evaluatie van de afzonderlijke EU-landen presenteren. Dan volgen de complimenten en de eventuele repercussies. De prognoses van vandaag gaan uit van ongewijzigd beleid en vallen daarom veelal pessimistischer uit dan de eigen voorspellingen van de nationale rekenmeesters.

Nederland:
Onze economie slinkt volgens de Brusselse prognoses dit jaar met 0.9 procent. Volgend jaar wordt een groei verwacht van 0.7 procent. De werkloosheid stijgt van 5.7 procent dit jaar naar 6.2 volgend jaar. De werkloosheid blijft zorgelijk in de hele EU, het aantal mensen zonder baan ten opzichte van de werkenden stijgt naar verwachting tot 11 procent in de eurozone. Met name onder jongeren neemt dat flink toe.

Correspondent van de Volkskrant in Brussel Marc Peeperkorn vroeg Rehn of vanwege de situatie in Europa landen aanspraak kunnen maken op de flexibiliteit ingebouwd in het groei- en stabiliteitspact. Rehn ging niet in op de algemene situatie, maar begon meteen over Nederland. Hij had het over nieuwe maatregelen, verwijzend naar het 'lente-akkood' van de gelegenheidscoalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie waarover momenteel overlegd wordt. 'In de voorspellingen zitten nog niet de meest recente maatregelen van Nederland. Die maatregelen zijn van hoge kwaliteit. Het is essentieel voor het vertrouwen dat Nederland de begrotingsmaatregelen voortzet.'

Polen, de sterkste groeier:
Polen is het enige land dat de crisis doorstaan heeft zonder negatieve cijfers. Het binnenlands product, de som van de Poolse economie, bleef ook in de crisisjaren 2007 en 2008 groeien. Die groei was wel het laagst in 2009, maar veranderde nooit in krimp. Het land kreeg daarvoor complimenten van Rehn.

Spanje, de enige zonder groei:
De Spaanse economie krimpt dit jaar met 1.8 procent en blijft ook volgend jaar krimpen. De snelheid van de krimp neemt wel af. In 2013 verwacht Brussel een krimp van 0.3 procent, zo laten de cijfers zien. Rehn zei wel dat Spanje groei kan verwachten in het eerste kwartaal van 2013.

Een Spaanse journalist vroeg of Spanje een boete kan verwachten omdat verwacht wordt dat het begrotingstekort te hoog zal uitvallen. Rehn: 'De commissie heeft vertrouwen in de vastberadenheid van de Spaanse overheid om de targets te halen. Het is op dit moment werk in uitvoering. De uitdagingen roepen om ferme actie.' Wederom verwees hij naar de evaluatie van 30 mei.

Griekenland, baart de meeste zorgen:
Hoewel de Griekse economie dit jaar naar verwachting met 4.7 procent krimpt, stabiliseert dat volgend jaar weer. Het begrotingstekort blijft stijgen, van 7.3 procent dit jaar naar 8.4 procent volgend jaar.

Volgens Rehn moet Griekenland de schuld bij zichzelf zoeken en niet met de vinger wijzen naar de maatregelen van de EU. 'De problemen zijn veroorzaakt over de laatste tien jaar. Griekenland heeft systematisch boven haar middelen geleend. In 2009 was het tekort 15 procent, dat is gewoonweg niet houdbaar. De EU en de internationale gemeenschap heeft Griekenland gesteund met significante bijdragen. Het uitgestippelde programma voor Griekenland is een blauwdruk voor terugkeer naar economische groei. We vertrouwen erop dat Griekse politici snel een overheid zullen vormen die de hervormingen zal voortzetten.'

Frankrijk, ook met Hollande, stabiel:
De Franse economie stijgt zowel dit jaar als volgend jaar. Rehn gaf het land complimenten omdat het twee jaar op rij een begrotingstekort had dat lager uitviel dan het afgesproken plafond. Bij ongewijzigd beleid voldoet Frankrijk volgend jaar nog niet aan de norm, maar, wederom, moeten we wachten tot eind mei om te horen of daar Europese consequenties aan verbonden worden.

François Hollande, die binnenkort beedigd wordt tot president van Frankrijk, heeft zich er altijd een voorstander van verklaard om het Europese groei- en stabiliteitspact open te breken. Maar het is nog niet bekend of dat er daadwerkelijk van gaat komen.

Italië, op koers:
Italië krimpt dit jaar met 1,4 procent volgens de prognoses. Volgend jaar laat het land lichte groei zien. De economische ontwikkeling is nog zwak, maar het land is op koers, zei Rehn. Alleen bij Italië liep hij op de zaken vooruit door te zeggen dat nieuwe maatregelen niet nodig zijn. Maar pas eind mei weten de Italianen dat zeker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden