Polemiek over 'pedonetwerk' van Marc Dutroux laait op

De polemiek in België over de vraag of Marc Dutroux een spil was in een netwerk dat op grote schaal meisjes ontvoerde en misbruikte, heeft nieuwe voeding gekregen....

Van onze correspondent Rob Gollin

Naast de ontvoering van Julie en Mélissa, An en Eefje en Laetitia en Sabine - van wie alleen de laatste twee levend uit de kelders van Dutroux zijn gehaald - zouden er nog elf andere pogingen zijn geweest meisjes te kidnappen. De incidenten begonnen aan het begin van de jaren negentig en speelden zich verspreid over het hele land af. Volgens een melding hadden de ontvoerders zelfs een keer het oog laten vallen op een vierjarig meisje.

Deze week werd bekend dat procureur Bourlet vijf verdachten voor de rechtbank wil hebben. Dat Marc Dutroux, zijn vrouw Michèle Martin en de drugsverslaafde handlanger Michel Lelièvre zouden moeten worden vervolgd, baarde weing opzien. De verdachten legden gedeeltelijke bekentenissen af, al blijft Dutroux ontkennen dat hij Julie en Mélissa heeft ontvoerd en vermoord. De dood van An en Eefje schuift hij in de schoenen van een later door hem geliquideerde handlanger, Bernard Weinstein. Een vierde verdachte, schroothandelaar Gerard Pinon, zou Dutroux hand- en spandiensten hebben verleend en ook betrokken zijn bij de moord op Weinstein.

Dat Bourlet het naast dit kwartet het ook nog altijd heeft gemunt op de Brusselse zakenman Michel Nihoul kwam wel als een verrassing. Diens vrijlating in 1999 werd algemeen opgevat als aanwijzing dat justitie niet kon aantonen dat hij de spin in het web achter de reeks ontvoeringen was. Dat was aanvankelijk wel de aanname.

Nihouls reputatie was niet smetvrij. Hij was al enkele keren veroordeeld wegens oplichting en stond bekend als een geregelde bezoeker van Brusselse seksclubs. Hij onderhield veelvuldig contacten met Dutroux. Volgens een omstreden getuigenverklaring hield hij zich samen met Dutroux en Lelièvre op bij de ingang van het zwembad in Bertrix op de dag dat Laetitia daar in een bestelbusje werd gesleurd.

Maar ook nu is nog altijd niet duidelijk welke rol Nihoul precies heeft gespeeld. Hij krijgt naast betrokkenheid bij enkele ontvoeringspogingen ook drugshandel aangewreven. In de Belgische krant De Morgen houdt Bourlet, die in tegenstelling tot onderzoeksrechter Langlois altijd is uitgegaan van het bestaan van een netwerk, zelf nog een slag om de arm. Nadat het schandaal in volle omvang losbarstte regende het meldingen van pogingen tot ontvoering. In elf gevallen hielden betrokkenen beschuldigingen aan het adres van Dutroux, Nihoul en Lelièvre vol.

Bourlet: 'Er komt een moment waarop je de knoop moet doorhakken en als procureur met zo'n aanklacht naar de raadkamer moet. U hoort mij niet zeggen: Nihoul heeft vier kinderen proberen te ontvoeren. (...) We zijn gekomen op het punt dat de rechtbank zal moeten oordelen.'

Nihoul zelf reageerde bijna schouderophalend. 'Ik moet stilaan lachen om het gerecht. Ik heb het al zo veel keer gezegd: ik heb niks met die ontvoeringen te maken. Ik ben onschuldig.' De zakenman beweert dat de contacten met Dutroux zich beperkten tot het uitvoeren van reparaties aan zijn auto.

Inmiddels is bekend geworden dat Michèle Martin wil scheiden. Als reden voert zij de gewelddadigheid van Dutroux aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden