Polemiek in Frankrijk over beveiliging Promenade Nice: slechts één politieauto

De toegang tot de Promenade des Anglais in Nice werd op 14 juli slechts afgesloten door een enkele auto van de gemeentepolitie van Nice. Terrorist Mohamed Louhaiej Bouhlel kon deze lichte barrage gemakkelijk omzeilen via het trottoir, zo schreef de krant Libération. Minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken heeft de inspectie van de nationale politie nu opdracht gegeven om de beveiliging van Nice op 14 juli te onderzoeken. 

Peter Giesen
Soldaten patrouilleren over de Promenade des Anglais, enkele dagen na de aanslag in Nice die aan 84 mensen het leven kostte. Beeld AP
Soldaten patrouilleren over de Promenade des Anglais, enkele dagen na de aanslag in Nice die aan 84 mensen het leven kostte.Beeld AP

Vrijwel meteen na de aanslag van 14 juli ontbrandde in Frankrijk een polemiek over de beveiliging van de vuurwerkshow. Politici van de rechtse Republikeinen verweten de socialistische regering dat het evenement onvoldoende beveiligd zou zijn. Nabestaanden hebben aangekondigd dat zij de staat willen aanklagen wegens nalatigheid.

Nationale politie op 14 juli

De discussie spitst zich toe op de aanwezigheid van de nationale politie op 14 juli. De vuurwerkshow werd gezamenlijk bewaakt door de gemeentepolitie - police municipale - en de nationale politie, de police nationale. De gemeentepolitie heeft minder bevoegdheden, een lagere status en is vooral toegerust voor eenvoudige taken, zoals het regelen van het verkeer en ingrijpen bij kleinere overtredingen.

Vrijwel meteen na de terreurdaad zei Christian Estrosi, president van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur en tot voor kort burgemeester van Nice, dat er te weinig nationale politie aanwezig was geweest. De autoriteiten ontkenden dat: 'de meest gevoelige punten' zouden wel degelijk zijn bewaakt door de nationale politie.

De held van Nice

De man die op zijn scooter probeerde de truckterrorist in Nice te stoppen, doet zijn verhaal aan Nice Matin. Hij vertelt hoe hij zijn vrouw sommeerde af te stappen, achter de vrachtwagen aanreed en zich aan de cabine vastklampte, vastbesloten om Mohamed Bouhlel te stoppen. Oog in oog met de dader besloot hij op hem in te gaan slaan ‘Hij richtte op mij en haalde de trekker over, maar het werkte niet. (…) Ik was bereid te sterven.’ Franck Saga kan het nog navertellen.

Woedende minister

Libération schrijft nu dat de toegang tot de voetgangerszone slechts werd bewaakt door enkele agenten van de gemeentepolitie, waardoor terrorist Bouhlel het gebied gemakkelijk kon binnendringen. Minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken reageerde woedend, vooral op de suggestie dat hij gelogen zou hebben over de inzet van de nationale politie.

Toch ontkent hij het verhaal van Libération niet. De 'eerste' toegang van de zone werd inderdaad bewaakt door de gemeentepolitie, maar 400 meter verderop, vlakbij de plaats waar de show werd gehouden, was de nationale politie aanwezig, aldus Cazeneuve.

De polemiek past in het gepolariseerde klimaat in Frankrijk. De Republikeinen vinden dat de terreurbestrijding beter moet worden aangepakt, dat de socialisten laks zijn en onvoldoende doordrongen van de ernst van de situatie.

Minister Cazeneuve (links) en president Hollande bij de minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag in Nice, die 84 levens eiste. Beeld EPA
Minister Cazeneuve (links) en president Hollande bij de minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag in Nice, die 84 levens eiste.Beeld EPA

Union sacrée

Na de aanslagen op Charlie Hebdo en een joodse supermarkt in januari 2015 heerste een sfeer van nationale eenheid, een union sacrée. Ook politici van de rechtse oppositie hielden zich stil, ook omdat zij niet het verwijt wilden krijgen dat zij munt wilden slaan uit de aanslagen. Na de terreurgolf van november 2015 zwol de kritiek al sneller aan, maar na Nice duurde de nationale eenheid slechts enkele minuten.

Het is verklaarbaar dat de druk op de regering toeneemt, nu er steeds nieuwe aanslagen plaats vinden. In amper twee jaar tijd zijn al 231 doden gevallen. Ook het vertrouwen van de burgers in de regering is gedaald. Na 'Charlie' in januari 2015 had de helft van de Fransen vertrouwen in het vermogen van de regering om het terrorisme te bestrijden, nu is dat nog maar een derde.

Daarnaast werpen de presidentsverkiezingen van 2017 hun schaduw vooruit. In november houden de Republikeinen hun voorverkiezingen. Kandidaten als Nicolas Sarkozy en Alain Juppé zijn al druk bezig zich te positioneren.

Lees ook

De Fransen reageerden stoïcijns op de aanslagen van 13 november. We blijven op het terras zitten, zeiden ze tegen elkaar, anders hebben de terroristen gewonnen. Kan Frankrijk in deze houding volharden na Nice? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden