Poldernederlands

Mijn geboortedorp was ooit zo piepklein dat je het net zo goed één grote buurt kon noemen. Met één school, één kerk, één bakker, één slager....

Dat laatste werd ik me pas bewust toen ik in Amsterdam ging leren - het woord studeren werd in mijn omgeving niet gebruikt. Maar omdat wij thuis nooit 'plat' mochten praten bleef de schade nog redelijk beperkt. Af en toe 'versprak' ik me toch, dat zag ik aan de wenkbrauwstand van de tegenpartij.

Overigens kwamen mijn jaargenoten voor het merendeel ook 'uit de provincie', maar in mijn onzekerheid hoorde ik hun Leidse, Twentse, Westlandse en Gooise accent niet eens.

Cultuurverschillen bleken er ook te zijn. En die werden me pas goed duidelijk via mijn vriendje van toen: hij droeg een echte Ignatiusdas en roeide op de Bosbaan. Amsterdamser kon het niet in mijn ogen. Ik droeg een sjaal in halve patentsteek, door mijn moeder 'gebreejen'. En qua nautica was ik vooral bekend met de praam in de poldersloot.

Op een school-reünie van mijn vriendje hielden ze een quiz, waarvan ik me deze vraag herinner: Welke van de volgende dorpen bestaan echt: Kudelstaart, Vrouwentroost, De Kwakel, Vrouwenakker?

De 'Ig-dassen' hadden geen idee. Ik als Kwakelse kende ook de drie buurdorpen natuurlijk maar ik verloochende mijn achtergrond en hield me van de domme.

Met dat vriendje is het nooit wat geworden. In mijn geboortedorp woon ik al veertig jaar niet meer maar ik blijf er graag komen want veel familieleden bleven er hangen of vestigden er zich. Iedereen spreekt er ABN met een lichte poldertouch en de prijzen van de huizen langs de Boterdijk en de Drechtdijk wedijveren met die van de grachtengordel, want er is ruimte rondom en veel viswater.

En o ja, als ik in mijn latere loopbaan of vriendenkring een 'fout' woord gebruikte, kon ik dat steeds verklaren vanuit het Algemeen Beschaafd Kwakels, dat gelukkig nooit helemaal verloren is gegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden