Poldermodel maakt weinig indruk in Zuid-Korea

De komende topontmoeting met Noord-Korea is ineens een belangrijk punt geworden in de parlements-verkiezingen in Zuid-Korea...

Van onze buitenlandredactie

Is de maandag aangekondigde topontmoeting tussen Noord- en Zuid-Korea de belangrijkste politieke prestatie tot nu toe van president Kim Dae-jung, of is het slechts een ordinaire verkiezingsstunt? Een dag voor de parlementsverkiezingen weten sommige Zuid-Koreanen niet hoe blij ze moeten zijn met het grote nieuws.

De top, die in juni wordt gehouden, is het klinkende resultaat van de 'zonneschijn-politiek' die president Kim Dae-jung ten aanzien van Noord-Korea heeft gevoerd. Dat roepen de leden van de Millennium Democratie Partij (MDP), de progressieve regeringspartij van de president.

Welnee, zegt de belangrijkste oppositiepartij, de conservatieve Grote Nationale Partij (GNP): Kim Dae-jung heeft ongetwijfeld veel te veel concessies gedaan in zijn haast om nog vóór de verkiezingen een overeenkomst te bereiken. Hoe dat ook zij, de top is hét thema geworden in de verkiezingsstrijd. Die had tot dan toe nog het meeste weg van een moddergevecht. De meeste opiniepeilingen voorspellen een nek-aan-nekrace tussen MDP en GNP (twee andere partijen tellen nauwelijks mee).

Inzet van de debatten is steevast het hervormingsbeleid van president Kim Dae-jung, een voormalige politieke balling. Hij werd twee jaar geleden de eerste Zuid-Koreaanse president die uit oppositie kringen voortkwam. Bij zijn aantreden deed Kim drie beloftes: versterking van de democratie (Zuid-Korea is pas sinds 1987 een democratisch land), hervorming van de starre economische verhoudingen om uit de Azië-crisis te geraken, en toenadering tot Noord-Korea.

Dat beleid is op vele punten geslaagd, beweert de MDP, die het land de afgelopen twee jaar samen met een kleine conservatieve partij heeft geleid. De economie groeide in 1999 met 10,7 procent dankzij ingrijpende hervormingen van de financiële sector. Vreedzame demonstraties worden niet meer met de wapenstok uiteengeslagen. En nu is er dan eindelijk uitzicht op een einde aan de oorlog die officieel nog altijd met Noord-Korea wordt gevoerd.

Dat is allemaal heel mooi, zegt de conservatieve GNP, maar als dit beleid op de zelfde voet wordt voortgezet gaat het land te gronde. De partij wijst op de groeiende staatsschuld, op de grote staking in de auto-industrie deze week omdat de autofabriek Daewoo dreigt te worden verkocht aan een buitenlands bedrijf, op de aarzeling van Kim om een deel van zijn presidentiële macht over te dragen aan de regering, en op de vele politieke corruptieschandalen.

Vooral de corruptie heeft de afgelopen weken aanleiding gegeven tot scheldpartijen over en weer. Vorige week publiceerde de centrale kiescommissie op haar website de strafbladen van alle kandidaten voor een parlementszetel.

Zestien procent van de kandidaten bleek ooit te zijn veroordeeld - de helft van hen overigens wegens verzet tegen de militaire dictatuur. De lijst zou zijn gepubliceerd om een einde te maken aan de vele speculaties over mogelijk corrupte kandidaten, maar heeft de debatten daarover alleen maar aangewakkerd.

Afgelopen zaterdag werden de lastercampagnes nog heviger, toen de GNP haar tegenstander beschuldigde van het omkopen van kiezers. De MDP reageerde een dag later door de oppositiepartij op haar beurt van omkoping te betichten. En zo verdwenen de inhoudelijke debatten snel uit het zicht van de kiezers.

De Engelstalige krant Korea Times probeerde de kemphanen nog tot elkaar te brengen door een artikel te publiceren over het Nederlandse poldermodel. Maar dat schijnt weinig te hebben uitgehaald.

Toch zijn de verkiezingen cruciaal voor het hervormingsbeleid van Kim Dae-jung. Hij blijft nog drie jaar president. Mocht de conservatieve GNP winnen en samen met een kleine coalitiepartner een meerderheid in het parlement verkrijgen, dan komt hij alleen te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden