poldermens

Jarenlang was Johan Stekelenburg voorman van de vakbeweging. Een man van overleg, niet steil in de linkse leer en met een broertje dood aan demonstraties. Maandag overleed hij, 61 jaar oud, aan de gevolgen van slokdarmkanker.

Het finest hour van Johan Stekelenburg kwam in de eerste week van 2003. In de aanloop naar de verkiezingen van de Tweede Kamer herrees de PvdA verrassend in de peilingen na de dramatische nederlaag in mei 2002. Gespeculeer over de kandidaat-premier van de PvdA leverde twee kandidaten op: burgemeester Johan Stekelenburg van Tilburg en burgemeester Job Cohen van Amsterdam.

Beiden werden in de eerste week van januari door partijvoorzitter Ruud Koole benaderd met de vraag of ze beschikbaar waren. 'Natuurlijk voel je genoegdoening als je wordt gevraagd. Hoewel het mij nooit is gezegd, had ik het gevoel dat ik voor de partijtop eerste keus was', zei Stekelenburg daarover later in De Volkskrant.

De keus werd niet gemaakt. Op maandag 13 januari kreeg Stekelenburg te horen dat hij slokdarmkanker had.

Stekelenburg voelde zich jarenlang miskend door zijn partij, de PvdA. 'Jarenlang stond ik op alle Haagse lijstjes voor een ministerspost, of het burgemeesterschap van een heel grote stad. Het is er niet van gekomen. Toch voelt dat niet als een gemiste kans. Ik lonkte niet, vond het niet van het allergrootste belang, had me er allang bij neergelegd dat ik voor sommigen een outsider moest blijven. Bij de opvolging van Kok ben ik als kandidaat afgeserveerd.'

Zo voelde Stekelenburg dat. Afgeserveerd. Anderen, direct betrokken bij de opvolging van Kok hebben daaraan een andere herinnering. Voordat de opvolging aan de orde kwam, zou Stekelenburg zelf zijn zwakke punten haarscherp hebben neergezet: gebrek aan Haagse en aan internationale ervaring. Stekelenburg profileerde zich dan ook niet als tegenkandidaat tegenover Ad Melkert voor de opvolging van Kok. 'Ik vond Ad Melkert een goede opvolger. Ook ik had hoge verwachtingen van hem. Hij is een politiek dier, een ontzettend knappe kerel.' Het gevoel van miskenning speelde pas op toen Stekelenburg in de aanloop naar de desastreuze verkiezingen van 2002 waarbij de PvdA werd gehalveerd, door de partijtop werd genegeerd. Zelf had Stekelenburg het gevoel Pim Fortuyn in debatten te kunnen pareren.

Na de miskenning, kwam de triomf, met de vraag of hij beschikbaar wilde zijn als kandidaat-premier. Plots verkeerde een zwak punt in het tegendeel, vond Bos. 'Gebrek aan Haagse ervaring is sinds Fortuyn geen doorslaggevend punt meer. Johan scoorde al jaren hoog in peilingen over denkbare premiers.'

Het was niet de eerste keer dat Stekelenburg na een aanvankelijke domper de triomf voelde. In 1983 was hij, toen nog districtshoofd in Rotterdam van de dogmatisch linkse Industriebond FNV, door de leden gekandideerd om bondsvoorzitter Arie Groenevelt op te volgen. Tegenover de kandidaat van het establishment in de bond, het bondsbestuur, Dick Visser.

Na een onfrisse verkiezingsstrijd werd niet Stekelenburg, maar de hoekiger Visser voorzitter van de Industriebond FNV. Stekelenburg werd wel getolereerd in het bondsbestuur. Om een jaar later over te stappen naar het bestuur van de vakcentrale. Stekelenburg was in 1988 onbetwist de enige kandidaat om FNV-voorzitter (en daarmee het 'gezicht' van de vakbeweging) te worden. Het was bovendien een grote genoegdoening dat de Industriebond FNV hem tezelfdertijd ook vroeg voorzitter te worden, nadat het bestuur van Visser na interne twisten was opgestapt.

Stekelenburg werd voorzitter van een FNV-in-crisis. Het ledental was gedaald tijdens de recessie en de reeksen machteloze demonstraties. De eerste FNV-demonstratie onder zijn leiding - in 1989 - bracht achteraf gezien, de ommekeer. De FNV demonstreerde niet tegen, maar voor iets: Het kan anders, beter. Tijdens zijn negen jaar voorzitterschap verloor de FNV de ideologische veren. Gaandeweg werden de bakens verzet en pragmatisme voerde de boventoon. Uitzendwerk, bijvoorbeeld, werd niet meer verketterd.

In 1993, tijdens een economische dip kwam Stekelenburg met de karakteristieke uitspraak 'onder druk is alles vloeibaar', ofwel vechten tegen de bierkaai, zoals in de jaren tachtig, is zinloos. Stekelenburg was een meester in het sluiten van polderakkoorden. Juist deze opstelling maakte Stekelenburg en daarmee ook de FNV acceptabel voor een groot publiek.

Binnen de FNV moest Stekelenburg zich, vooral in de eerste voorzittersjaren, verantwoorden voor de indruk dat hij te aardig, te plooibaar was. 'Dat was uiterlijke schijn', zegt Ferd Crone, jarenlang Stekelenburgs rechterhand. 'Stekelenburg had een doorleefd rechtvaardigheidsgevoel met een uitstekende intuïtie wat onder de mensen leeft. En een vooruitziende blik', vertelt Crone. 'Hij was een mensenmens, kon niet zonder contact. Hij had twintig, dertig jaar een caravan op een camping in Friesland. Daar zat hij in het weekend, voor de caravan, met een pot bier, onder de mensen. Niet verstopt achter een heg, maar pal in het zicht, aanspreekbaar voor iedereen. Op die contacten leefde hij.'

Na negen keer FNV-rituelen zoals de jaarlijkse kritische recensie van Troonrede en rijksbegroting, na 31 jaar vakbondsleven, had Stekelenburg de FNV wel gezien. Het corset wrong. De figurantenrol op Haagse lijstjes voor een ministerspost of een burgemeesterschap in Amsterdam of Rotterdam, leverde niets op, ook al had zijn club, de PvdA, een leidende rol in de Paarse kabinetten.

Tot Stekelenburg in 1997 door PvdA'ers uit Tilburg werd benaderd, daar burgemeester te worden. Na een paar oriënterende bezoeken werd hij enthousiast. 'De zesde stad van Nederland. Een oud industrieel centrum, een universiteit. Een goede voetbalclub', vertelde hij toen.

Maar Tilburg, toen nog CDA-bolwerk, bij uitstek, wilde hem niet. Marlies Scheepens-Van Dijk, nu fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Tilburg: ''"Een zwarte dag voor Tilburg.'"Zo reageerde het CDA toentertijd voor de televisie. Zoals zijn overlijden opnieuw een zwarte dag voor Tilburg is. Want hij heeft ons voor zich ingenomen. Altijd benaderbaar, altijd bereikbaar. Stekelenburg was Johan. Voor iedereen.'

Hij fungeerde als uithangbord voor goede doelen, bijvoorbeeld van het Tuberculose Fonds - de ziekte waar hij in zijn jonge jaren aan leed. En ook nationaal bleef Stekelenburg zichtbaar: als werkgeversonderhandelaar over de politie-CAO bijvoorbeeld, en als bemiddelaar in het slepende conflict tussen werknemers en de NS samen met oud-werkgeversvoorzitter Blankert.

Bovendien nam hij commissariaten aan. 'Vakbondsmiljonair', schreef Elsevier honend. 'Het geld, ach, ik vaar er een leuke boot van', aldus Stekelenburg. 'Voor mij maakt het verschil dat ik overal werknemerscommissaris ben. Als je door een ondernemingsraad wordt gevraagd toezicht te houden, is dat iets anders dan een benoeming vanuit het old boys network.'

Ook op het Haagse Binnenhof werd Stekelenburg de laatste jaren geduld. Maar dan wel aan de 'overkant': in de senaatsfractie van de PvdA. Sinds mei 2003, ondanks zijn ziekte, als fractievoorzitter. Want Stekelenburg gaf niet op. Zodra de fysieke reacties op de chemokuren het toelieten, ging hij aan de slag. 'Voor mij is het een prettige manier van verdringing.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden