Polder maakt vuist tegen blokkade lastenverlichting

Terwijl het kabinet in arren moede zoekt naar manieren om het Belastingplan 2016 alsnog door de Eerste Kamer te krijgen, krijgt het hulp vanuit de polder: de verenigde organisaties van werkgevers en werknemers doen een klemmend beroep op de Eerste Kamer om de lastenverlichting van 5 miljard euro niet te blokkeren.

Ton Heerts.Beeld anp

Zij vrezen de gevolgen voor de economie. 'Van uitstel zal een negatieve invloed uitgaan', aldus werknemersvoorman Ton Heerts en MKB-voorzitter Michaël van Straalen.

In een brief namens de Stichting van de Arbeid - het landelijk overlegorgaan van de centrale organisaties van werkgevers en werknemers - spreken zij hun zorgen uit over de politieke impasse die rond de belastingplannen is ontstaan. Die kregen vorige week weliswaar de steun van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer, maar in de Eerste Kamer lijkt het kabinet op een blokkade af te stevenen. Op het CDA na is geen enkele oppositiepartij van plan om het kabinet daar te steunen. In dat geval is er een tekort van zeker vijf zetels. Pogingen om onder meer D66, ChristenUnie en SGP te bewegen tot steun, zijn vooralsnog allemaal gestrand.

Het sneuvelen van het Belastingplan zal voor miljoenen Nederlands voelbare financiële gevolgen hebben, althans in vergelijking met de verwachtingen die het kabinet op Prinsjesdag heeft geschapen. De ruim 4 miljoen 'werkende huishoudens', zo beloofde staatssecretaris Wiebes van Financiën toen, zouden er volgend jaar door het '5 miljard-pakket' gemiddeld 800 euro op vooruit gaan. Huishoudens waar beide partners werken verheugen zich sinds Prinsjesdag op een gemiddelde koopkrachtwinst van zeker 1300 euro per gezin.

Brief

Lees hier de brief waarin de verenigde organisaties van werkgevers en werknemers een klemmend beroep doen op de Eerste Kamer om de lastenverlichting van 5 miljard euro niet te blokkeren.

Als het Belastingplan wegvalt, komt de geplande 5 miljard euro aan lastenverlichting ten goede aan de aflossing van de staatsschuld. Premier Rutte doet daar de laatste weken openlijk laconiek over ('ook mooi'), maar werkgevers en werknemers zijn daar nog lang niet aan toe. 'Deze lastenverlichting zal een belangrijke bijdrage leveren aan het consumenten- en producentenvertrouwen en een stimulans betekenen voor economische groei', schrijven Heerts en Van Straalen aan de Eerste Kamer. '

De sociale partners zijn ook niet gediend van de sfeer op het Binnenhof, waar alles erop gericht lijkt de finale politieke onderhandelingen uit te stellen tot het moment van de absolute deadline: de stemming in de Eerste Kamer op 15 december. Staatssecretaris Wiebes waarschuwde onlangs al dat dit vervelende praktische gevolgen kan hebben. In de systemen van de Belastingdienst is het Belastingplan al verwerkt. Het wordt te kort dag om dat nog te herstellen. Het gevolg zal zijn dat er in 2016 bij veel mensen te weinig belasting wordt geheven en dat er in 2017 een flinke naheffing komt.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.Beeld anp

Werkgevers- en werknemersorganisaties vrezen alleen al daarom onzekerheid onder burgers en bedrijfsleven, met negatieve gevolgen voor het consumentenvertrouwen. 'Daarom doen wij een dringende oproep aan u om zo spoedig mogelijk in te stemmen en de besluitvorming niet langer uit te stellen.'

Bronnen in en rond het kabinet benadrukten de afgelopen dagen dat zij nog niet wanhopen. Het kabinet denkt vooral met D66 alsnog tot een deal te kunnen komen. Dat zal alleen lukken als er aanvullende maatregelen komen om de werkgelegenheid te stimuleren. In het uiterste geval zou ook een politiek monsterverbond met CDA, Partij voor de Dieren, 50Plus en de Onafhankelijke Senaatsfractie nog soelaas kunnen bieden, maar ook zij hebben ieder hun eisenpakket.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden