Polare: nakende ondergang schuld van boekenbranche
BUSSUM - Boekenketen Polare is zo goed als failliet. Het wordt steeds onzekerder of de twintig boekenwinkels Nederland en acht in België wel boekenwinkels blijven. De kans dat er straks modewinkels in zijn gevestigd, wordt steeds groter.
Polare zegt dat de ondergang van de winkelketen is te wijten aan de boekenbranche zelf, met name CB (dat vroeger Centraal Boekhuis heette) en drie grote uitgevers: Weekblad Pers Groep, Veen Bosch & Keuning en Lannoo.
De pogingen van Polare om de winkelketen te redden, zijn vastgelopen. Er werd gesproken met de drie grote schuldeisers: de banken ABN Amro en ING, en CB, dat eigendom is van de gezamenlijke uitgevers en de gezamenlijke boekwinkels. Vrijdagmiddag om twaalf uur viel het doek: CB weigerde mee te doen.
Tijdens een persconferentie in het Bussumse hotel Jan Tabak stelden Polares commissarissen Carel Bikkers en Cor Molenaar CB verantwoordelijk voor de onvermijdelijk lijkende ondergang van de winkelketen. Volgens hen hield het reddingsplan in dat de schuldeisers van de 21 miljoen aan vorderingen er 14 miljoen zouden schrappen. Voor CB zou de schade uitkomen op 10 miljoen euro.
De beide banken gingen al na twee dagen akkoord. Maar met CB en de drie uitgevers liepen de gesprekken uiterst 'slordig' en 'emotioneel'. Onbegrijpelijk, noemt Cor Molenaar hun opstelling. 'Als Polare failliet gaat, gaat dat de boekensector veel meer geld kosten dan dit reddingsplan.' Volgens hem heeft CB samen met enkele grote uitgevers bewust op de ondergang van Polare aangestuurd. 'Ze hebben de marktleider willen killen. Misschien omdat ze dan zelf de mooiste winkels eruit kunnen pikken.'
Dat Polare tot dinsdag wacht met het aanvragen van surseance, is volgens commissaris Bikkers 'omdat we hopen dat CB en de uitgevers nog bij zinnen komen'. Volgens hem dreigt bij een surseance, maar zeker bij een faillissement, het onmiddellijk uit elkaar vallen van de winkelketen. Dan vervallen de huurcontracten die Polare heeft voor de winkels. 'Dan zullen die winkels worden verhuurd aan winkelketens die de hoogste huren kunnen betalen en dat zijn geen boekwinkels.' Hij riep politiek en uitgevers op het 'cultureel erfgoed' te bewaren voor dit lot.
Maar ook uitstel van betaling heeft grote gevolgen. Polare gaat miljoenen aan zogeheten sleutelgeld mislopen. Polare ontstond uit een fusie van De Slegte en Selexyz. In steden waar beide winkelketens al zaten, zoals Amsterdam en Arnhem, werden die twee winkels ondergebracht in één pand. En dus hield Polare een aantal huurcontracten over van lege panden.
Winkelketens, vooral in de modebranche, zijn tuk op dergelijke huurcontracten, waarin vaak een betrekkelijk lage huur staat. Ze willen graag veel geld betalen voor zo'n koopje, zeker als het gaat om mooie locaties. Sleutelgeld wordt dat genoemd. Zo had Polare voor één pand al een sleutelgeld bedongen van 2 miljoen euro. Zodra de problemen rond Polare uitlekten, stopten de onderhandelingen. Bij een surseance is de kans op dat sleutelgeld verkeken, zegt Bikkers.
Bikkers haalde fel uit naar CB. Volgens hem is dat een monopolist die slechts door enkele mensen wordt bestuurd. Alle uitgevers regelen het uitleveren van boeken via CB. Als CB besluit niet meer te leveren, kun je niet aan boeken komen. 'En dat is wat CB heeft gedaan bij Polare. Zoiets is nooit eerder vertoond. Ze besloten ons geen boeken meer te leveren omdat we in april misschien in problemen zouden komen. Maar misschien hadden we die problemen dan al opgelost.'
Volgens de commissarissen was CB al druk bezig de boedel van Polare te verdelen. 'Ze waren aan het onderhandelen met partijen die Polare of delen ervan wilden overnemen. Met grote uitgeverijen en grote boekenwinkels.' CB was gisteren niet bereikbaar voor commentaar op deze beschuldiging.
undefined