Polak moet Hermans dertig mille betalen

De publicist Bob Polak moet schrijver W.F. Hermans een schadevergoeding betalen van ruim dertigduizend gulden, omdat hij twee roofdrukken heeft gepubliceerd met teksten van Hermans....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De beide roofdrukken, Pang, De oorlogsjaren en Lebensraum werden op 13 december 1992 gepresenteerd op de Beurs van Kleine Uitgevers in Amsterdam. Als auteur werd Hermans genoemd, uitgever was 'Otto Verbeek', van wie niemand ooit had gehoord.

Pang, De oorlogsjaren en Lebensraum waren bundelingen van fragmenten uit Hermans' werk, aangevuld met toevoegingen van de onbekende samensteller. Dat griefde Hermans, vooral omdat sterk de suggestie werd gewekt dat het autobiografische boekjes waren.

De maker bleek de Amsterdammer Bob Polak, die deel uitmaakte van de redactie van de aan Hermans gewijde WFH Verzamelkrant. In oktober 1993 daagde Hermans Polak voor de rechter. Hermans eiste een schadevergoeding van een halve ton: dertigduizend gulden voor geleden immateriële schade, drieduizend gulden honorarium voor de geciteerde zinnen en de rest voor de kosten van zijn advocaat. De rechtbank stelde hem destijd in het gelijk, en veroordeelde Polak tot het betalen van een schadevergoeding van 7500 gulden.

Hermans ging in hoger beroep, omdat hij dat bedrag veel te laag vond. Het hof heeft hem donderdag een schadevergoeding toegekend van ruim twintigduizend gulden. Polak moet verder vijfhonderd gulden betalen voor ieder exemplaar van het boekje Pang dat hij nog in zijn bezit heeft. Volgens de advocaat van Hermans is daarmee nog eens tienduizend gulden gemoeid.

Polak moet op 8 juni bij het gerechtshof in Amsterdam nog informatie overleggen over de oplage waarin Pang en Lebensraum zijn gedrukt, het aantal verkochte exemplaren, de kopers en de winst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden