Pol Pots beul opgespoord in de jungle van Cambodja

De doodgewaande beul van het Pol Pot-regime, dat in de jaren 1975-'79 een bloedig schrikbewind uitoefende in Cambodja, is nog steeds in leven....

Duch werd opgespoord door de fotojournalist Nic Dunlop en de Cambodja-specialist van de Far Eastern Economic Review Nate Thayer - de enige journalist die Pol Pot heeft geïnterviewd, een jaar voor diens dood.

Tegenover beide journalisten betuigde Duch zijn spijt over de moorden. Hij verklaarde zich bereid voor een internationaal tribunaal te verschijnen. Toen Thayer hem kopieën toonde van stukken waarin hij opdracht gaf bepaalde gevangenen te folteren en te executeren, erkende Duch dat het zijn handtekening was die daar onder stond. Op sommige stukken herkende hij ook het handschrift van Pol Pot.

In het vroegere schoolgebouw Tuol Sleng was het hoofdkwartier en verhoorcentrum van Pol Pots veiligheidspolitie gevestigd. Duch was er directeur. In 1976 werden er tweeduizend gevangenen binnengebracht, in 1977 meer dan zesduizend en in 1978 naar schatting twaalfduizend. Slechts zeven mensen hebben Tuol Sleng overleefd.

De doden bleven vaak aan hun ijzeren bed geketend liggen totdat ze bij tientallen tegelijk werden afgevoerd naar een massagraf buiten de stad. Voor zo'n begrafenis koos Duch vaak een symbolische datum, zoals 18 maart 1977, de zevende verjaardag van Lon Nols coup tegen prins Sihanouk.

Rode-Khmerleiders als Khieu Samphan en Ieng Sary leven in vrijheid in het westen van Cambodja sinds zij hun strijd tegen de Cambodjaanse regering hebben gestaakt. De enige tegen wie een proces dreigt is Ta Mok, die zich niet heeft overgegeven maar gevangen is genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden