Pol Marchal zou naam dochter Lambrecks misbruiken voor nieuwe stichting Weer ruzie tussen vaders An en Eefje

Jean Lambrecks, de vader van het vermoorde Hasseltse meisje Eefje, wil de Belgische volksheld Pol Marchal een proces aandoen. Hij is het er niet mee eens dat Marchal de naam van zijn dochter exploiteert....

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

Marchal heeft vorige week, zonder medeweten van Lambrecks, de 'Stichting An & Eefje' opgericht om jongeren uit de problemen te halen. Marchal, vader van de vermoorde An, wil van deze stichting zijn kostwinning maken. Lambrecks, de minder welbespraakte van de twee vaders: 'Ik zou er niet mee hebben ingestemd als ze me iets gevraagd hadden.'

Het is al de tweede keer dat Lambrecks en Marchal met elkaar in aanvaring komen. In juni dit jaar was Marchal een stickeractie 'An & Eefje' begonnen om een privé-detective te kunnen financieren. Jean Lambrecks, ook toen verrast door Marchal, diende bij justitie een klacht in.

Dat alleen was voldoende om Marchals actie te torpederen. De geldinzameling voor de privé-speurneus werd een flop. Minister van Justitie Stefaan De Clerck liet de justitie Lambrecks' klacht seponeren in een uiterste poging om Lambrecks en Marchal met elkaar te verzoenen. Dit is nooit echt gelukt. Vandaar dat Lambrecks nu opnieuw een klacht indient, ditmaal tegen de 'Stichting An & Eefje'.

Niet alleen de vader van Eefje heeft problemen met de voortvarende Pol Marchal. Het Hulpfonds voor Ontvoerde en Vermiste Kinderen in Antwerpen vindt dat Marchal een groot aantal verenigingen en stichtingen, die zich met hetzelfde nobele doel bezighouden, voor de voeten loopt. Marchal zou zich dus beter kunnen aansluiten bij een van die organisaties.

Los van de perikelen tussen Lambrecks en Marchal blijkt daags na de Witte Mars het elan onder de Belgische politieke partijen groot om het gerecht en de politie te hervormen. Premier Dehaene heeft de steun gekregen van vrijwel alle partijen voor zijn voorstel om justitie te hervormen.

Nagenoeg alle parlementsfracties vinden dat er een einde moet komen aan de politieke benoemingen binnen de Belgische magistratuur. Dehaene lanceerde zijn voorstel zondag.

De Vlaamse Socialistische Partij wil een 'Sinterklaasplan' voor de rechterlijke macht. Dat wil zeggen: wat de SP betreft is tegen de verjaardag van Sinterklaas (6 december) de 'depolitisering' van het gerecht rond. De Waalse Parti Socialiste is het helemaal eens met de depolitisering van het gerecht.

Maar volgens Philippe Busquin, de leider van de PS, moet voorkomen worden dat de rechterlijke macht zichzelf benoemt. Volgens Busquin is de rechterlijke macht 'te conservatief'.

SP-voorzitter Tobback vindt dat het Sinterklaasplan zelfs verder moet gaan dat het voorstel van premier Dehaene. Hij wil niet alleen een einde aan de politieke benoemingen, maar wil tevens toe naar de oprichting van één federale politiedienst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden