Column

Pokemon Go? Doe mij maar een oogspelletje

JP kijkt verder

Met een verslavend oogspelletje vermorzel je de lallende vrijgezellen van het bierfietsfeestje.

Beeld anp

Je zou als argeloze nieuwsconsument zomaar het idee kunnen krijgen dat ineens iedereen om je heen als blinde kippen met smartphone in de aanslag de straat over holt, op zoek naar nieuwe Pokémonfiguurtjes. Dat ik die kippen nergens om me heen zag, zegt niets. Maar dat NRC Next donderdag even wat feitjes checkte, doet toch vermoeden dat de makers van het spelletje er listig in zijn geslaagd een mediahype over de werkelijkheid te projecteren.

Politiekorps Amsterdam Boven-IJ overspoeld door Pokémonspelers, zoals NOS en AD meldden? 'Ongefundeerd', aldus de krant. 'Pokémonspeler veroorzaakt enorm verkeersongeluk'? Afkomstig van een site die grossiert in nepnieuws, om kliks te genereren.

Zelf ben ik dol op spelletjes met de werkelijkheid. Mijn favoriete game is een zelfontworpen oogspelletje, dat vooral in de auto een levensgevaarlijke verslaving is geworden. Iedereen kan het: je knijpt één oog dicht en wisselt snel daarop met het andere. Zo verschuif je een kilometerpaaltje, een boom of een bedrading in het landschap. Met snel heen en weer knipperen (soms wat bijsturen met het hoofd) vang je een vliegende vogel tussen een verspringende lantaarnpaal of rijdt je voorganger ineens een meter op de vluchtstrook.

Lees vóór gebruik de bijsluiter: voor je het weet ontwikkel je een neurotische tik, waardoor elk flatgebouw moet lijnen met het kozijn van je huiskamerraam. Vooralsnog is geen medicijn gevonden. Een patiëntenvereniging is in oprichting.

Pikachu op het Leidseplein laat mij koud, maar ik word heel vrolijk van een fantasiefiguurtje dat kort geleden het levenslicht zag: het GVBeestje. Het blauwe beestje zit geplakt op ruiten van Amsterdamse GVB-trams, waar het met zijn opengesperde krokodillenkaken voorbijgangers verslindt. Een bijbehorende sticker legt de spelregels uit: 'Kijk naar rechts. Hangt GVBeestje daar? Ja? Spelen maar! Sluit één oog en vang met GVBeestje zoveel mogelijk voorbijgangers. Niet tevreden over je score? Begin bij de volgende halte opnieuw.'

Maneater heet het spelletje dat kunstenaar Daniël Disselkoen ontwierp in opdracht van het vervoerbedrijf. Het is wat het is. En dat is mooi.

Lees verder onder de video.

Op de website van de makers is het GVBeestje 'your challenging co-passenger on the road to deroutinize normality'. Dat laatste vertaal ik maar even als 'het ontnormaliseren van de alledaagsheid'. Een prachtig streven; voer voor de oogspelletjesverslaafde.

Mij troffen de praktische mogelijkheden van dit oogspelletje. Het is een uitgelezen kans om het vrijgezellenfeestje van die lallende bierfietsgasten op wrede wijze te beëindigen. Hou je niet in, en vermorzel die malende meute bij de Nutellawafeltent. Met het GVBeestje vreet je aan je eigen ergernis.

Het oogspelletje lijkt aan te slaan, het GVBeestje is al zo populair dat ze van de ramen gestolen worden. Op een filmpje (google 'GVBeestje') zien we Maneaters (keurige lui) met bewegend hoofd de ene toerist na de andere te lijf gaan. Of happen ze als een rijdende PacMan stoepranden of gevellijnen weg.

Het oogspelletje is een ode aan de creativiteit, voer voor de verslaafde. Namens de hele patiëntenvereniging zeg ik: Daniël Disselkoen, bedankt!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.