Poging tot terugdraaien begonnen

Wet aangenomen met 219 tegen 212 stemmen...

Washington Een dag na het aannemen van de gezondheidswet is in Amerika een nieuwe strijd losgebarsten. Republikeinen zweren de wet terug te zullen draaien en kondigen rechtszaken aan.

De Democraten slaan terug met een publiciteitsoffensief. President Obama zal de wet vandaag in het Witte Huis ondertekenen. Donderdag reist hij naar Iowa om hem aan de man te brengen.

De president, die speciaal een buitenlandse reis heeft afgezegd, moet er ook op toezien dat de Senaat reparatiewetgeving aanneemt. Want het aannemen van het gezondheidsplan vereiste een ingewikkelde parlementaire procedure. Dat komt doordat de Democraten in januari hun cruciale zestigste senaatszetel kwijtraakten in een tussentijdse verkiezing.

In het geval van gezondheidszorg konden de Democraten daar een mouw aan passen. De Senaat had immers op Kerstavond een gezondheidswet aangenomen, toen nog met zestig zetels. Het Huis van Afgevaardigden had in november al een andere versie aangenomen.

Normaliter worden de verschillen tussen de twee versies gladgestreken in een compromis waarover beide kamers nog een keer stemmen. Maar door het zetelverlies ging dat niet meer.

Het noodplan zag er als volgt uit: eerst neemt het Huis de Senaatsversie aan, dan stemmen beide kamers over een reparatiewet die de Senaatsversie voor allen acceptabel maakt. Over deze wet kan de Senaat namelijk stemmen in een procedure waarvoor slechts 51 van de 100 stemmen nodig zijn.

De Republikeinen hebben aangekondigd in de Senaat zo veel mogelijk procedurele blokkades op te werpen. Maar het oorspronkelijke zorgplan kunnen ze niet stoppen.

Zondagavond stemde het Huis immers met dit plan in, met 219 tegen 212 stemmen, drie meer dan de Democraten nodig hadden.

De Republikeinen benadrukken dat het volk dit ‘on-Amerikaanse’ zorgplan niet wil, en betichten de Democraten van arrogantie. ‘Buiten de ring van Washington is het Amerikaanse volk erg boos. Ze vinden dit niet goed, en wij gaan het terugdraaien’, zei John McCain, de senator die de presidentsverkiezingen van Obama verloor.

Conservatieven roepen het woord ‘repeal’ (terugdraaien) uit tot dé strijdkreet voor de Congresverkiezingen van november. Maar de Democraten tonen zich ook zelfverzekerd. Zolang de Republikeinen een karikatuur van de wet konden maken, werkte het protest, zei Obama’s adviseur David Axelrod. ‘Laat ze nu maar eens tegen een kind met een bestaande aandoening zeggen: wij vinden dat jij niet verzekerd moet zijn.’

Een aantal populaire delen van de wet treden meteen in werking, zoals het verbod op uitsluiting op grond van bestaande aandoeningen, de subsidies voor kleine bedrijven en de mogelijkheid dat kinderen langer meeliften op de polis van hun ouders.

De Republikeinen bestrijden de wet ook op juridisch vlak. Een groep staten wil de verzekeringsplicht op hun grondgebied verbieden. Volgens deskundigen zullen de staten zich echter moeten neerleggen bij federale wetgeving.

Kansrijker is een rechtszaak over de plicht zelf. Volgens tegenstanders is het ongrondwettig om burgers te dwingen iets aan te schaffen bij een commercieel bedrijf. Het Hooggerechtshof, dat hierover beslist, is recentelijk nogal rechts en activistisch gebleken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden