Poging tot geestig sportdrama is hijgerig, opgefokt en veel te barok

Cabaret..

Patrick van den Hanenberg

Zwemcoach Bert van Dijk ligt al vier jaar in coma. Door zijn talentvollepupil is hij in een verzonnen seksschandaal aan de schandpaal genageld,waardoor zijn loopbaan als bondscoach in rook is opgegaan.

Wat hem betreft mag die coma nog wel even duren, want hij ligt daar methet idee dat hij zelf het moment van terugkomst kan bepalen. Hij krijgt optijd zijn eten en drinken, wordt regelmatig verschoond, en kan tot rustkomen na die hectische periode in zijn leven. Als zijn vrouw aankondigt datzij met een spuitje een einde aan de situatie wil laten maken, is hetgedaan met zijn rust.

Rik Hoogendoorn behoort samen met zijn vroegere Echte Mannen-maatjeBruun Kuijt tot de grondleggers van het cabaret-toneel. Ook na de scheiding(als vrienden uit elkaar) is Hoogendoorn het genre trouw gebleven. Hij iseen degelijke acteur, kan meer publieksniveaus bedienen (Sesamstraat,Talpa, verfijnde kleinkunst), en heeft een goed ontwikkeld gevoel voorintelligente, milde humor.

Twee belangrijke pijlers onder zijn succes, heldere verhalen ensmaakvolle muziek, hebben Hoogendoorn dit keer in de steek gelaten. Op eenmelodie van Sting na krijgen we klotsmuziek van Toon Plasmanvoorgeschoteld.

Ook de helderheid is in De Bondscoach ver te zoeken. Met de heisa rondDick Advocaat in het achterhoofd hebben Hoogendoorn en Rob Bloemkolkgeprobeerd een geestig psychologisch sportdrama te schrijven.

Op zoek naar de ideale mix van platheid en diepgang, die bij sport voorhet opscheppen ligt, hebben ze zoveel verhaallijnen bij elkaar gebracht dathet zicht op de hoofdpersoon vertroebelt. Het is hijgerig, opgefokt en veelte barok geworden. De man in het ziekenhuisbed blijft daardoor onbedoeldeen oninteressante kneus. Hoo-gendoorn is met De Bondscoach in goedebedoelingen blijven steken.

Patrick van den Hanenberg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden