'Poging tot doodslag bewezen'

ARNHEM De Marokkaanse bestuurder (22) van de auto die op nieuwjaarsnacht de tuin van een Moluks gezin in Culemborg inreed, is veroordeeld tot 18 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

De rechtbank geeft het voordeel van de twijfel aan het verhaal van de bestuurder. Hij zou in paniek hebben gehandeld doordat de Molukse bewoners van de Diepenbrockstraat de auto bekogelden met een regen van stenen. Maar door met een beschadigde auto een nauwe straat in te rijden, heeft hij het risico genomen dat hij voetgangers dodelijk zou raken.

Met Oud en Nieuw heeft in de wijk Terweijde in Culemborg een aaneenschakeling van gewelddadigheden tussen Molukse en Marokkaanse inwoners plaatsgevonden. De climax werd bereikt toen een auto met vijf personen de voortuin inreed.

De bestuurder zegt dat hij de macht over het stuur verloor door het slechte zicht. In een poging te keren, is hij met de auto de stoep opgereden. Het eerste slachtoffer kon ternauwernood opzij springen en raakte daarbij gewond. De auto reed daarna tegen het hek en kwam vervolgens in de tuin terecht, waar nog eens twee personen gewond raakten.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de bestuurder zijn auto gebruikt als een moordwapen, maar de rechtbank vindt dat er voor de lezing van de bestuurder net zoveel bewijs is. Door het grote risico op ongelukken dat de 22-jarige Ilias M. nam, acht de rechtbank wel poging tot doodslag meerdere keren bewezen.

In feite was er sprake van een noodweersituatie, aldus de rechtbank, maar de man kan daarop geen aanspraak maken, omdat hij zichzelf in die situatie heeft gebracht. Hij is bewust naar de wijk gereden om verhaal te halen, terwijl hij wist dat Molukkers eerder die nacht geweld hadden gebruikt tegen een Marokkaan.

De bestuurder had kunnen inschatten dat de Molukkers door deze provocatie in ‘hun’ straat agressief zouden reageren. Ook met de situatie, vijf mannen in een beschadigde Fiat Punto, heeft hij onvoldoende rekening gehouden.

De rechtbank laat in de straf meewegen dat de Marokkaanse bestuurder geen strafblad heeft en dat twee inzittenden fors zijn mishandeld door Molukkers. Zij zijn met stenen en knuppels geslagen en uitgekleed. Daarna is op hen geürineerd.

Het Openbaar Ministerie heeft dit geweld niet kunnen vervolgen omdat er geen schuldigen konden worden aangewezen. De verhalen van de Molukse getuigen waren daarvoor te tegenstrijdig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden