Poging tot aanslag op busstation New York: vier gewonden, geen doden

New York werd vanmorgen tijdens de ochtendspits opgeschikt door een mislukte terreurdaad. Op het busstation Port Authority bij Times Square in Manhattan vond om 7.30 uur plaatselijke tijd een hevige explosie plaats, die werd veroorzaakt door een man die een bomgordel droeg.

Hulpdiensten op de plek waar de mislukte aanslag plaatsvond. Foto ap

De zogeheten pijpbom is in een gang onder het busstation gedeeltelijk ontploft, waarbij vier mensen lichtgewond raakten.

De dader werd gewond op de grond gevonden met de restanten van de bomgordel om zijn middel. Hij werd direct gearresteerd en naar een ziekenhuis gebracht. Volgens de politie gaat het om een 27-jarige man uit Bangladesh, Akayed Ullah, die al enkele jaren in de VS woont. De gouverneur van New York zei dat de bom 'van een amateuristisch niveau' was.

Burgemeester Bill de Blasio van New York zei dat het om een 'terreurdaad' ging. Ook president Donald Trump is op de hoogte gesteld van de gebeurtenissen in New York. Het station en de nabije omgeving werden twee uur lang afgesloten en zijn inmiddels weer open. 'Het leven van de New Yorkers draait om de metro', aldus De Blasio. 'En als we horen dat er een aanslag is geweest, dan is dat verontrustend.'

Paniek

De explosie veroorzaakte grote paniek in de omgeving van het busstation. Port Authority is het drukste busstation van de Verenigde Staten, dat verbonden is met een aantal metrolijnen. Vanwege de kerst is het extra druk met dagjesmensen die kerstinkopen komen doen of de kerstsfeer komen proeven bij beroemde plekken als Rockefeller Center.

Ooggetuigen zagen mensen alle kanten op rennen. 'Iedereen stormde de trappen op om naar buiten te komen', zei Diego Fernandez tegen persbureau Reuters. 'Iedereen was bang en aan het schreeuwen.' Twee maanden geleden werd in New York nog een terreuraanslag gepleegd door een Oezbeekse immigrant die met een vrachtwagen acht mensen doodreed op een fietspad. Die aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat.

Foto afp