Poffertjes voor volwassen kerels

Amandelpoffertjes met zalm en zure room.

MARIE-LOUISE SCHIPPER

Het is de laatste plek waar je, als je honger hebt, zou willen zijn. Toch was ik er. Hoog Catharijne in Utrecht. Er zijn wetenschappers die de oorzaak van overgewicht wijten aan het feit dat we niet meer op jacht hoeven om aan ons eten te komen - zoals in de oertijd het geval was. Omdat het voedsel voor het grijpen ligt en je er ook nog weinig voor hoeft te betalen. Ze hebben gelijk wat betreft Hoog Catharijne. Op een paar honderd vierkante meter vind je er alle goudbruine lekkernijen die Hans en Grietje zich zouden wensen.

's Ochtends ruikt het er naar versgebakken brood, rond lunchtijd naar pizza en omstreeks vijven naar frites. Als door een magneet aangetrokken, komt het hongerige volk massaal uit hun holen. Ze hebben haast. Ze hebben eetlust. Het doel: Hoog Catharijne, Mekka van de koolhydraat.

En daar liep ik rond lunchtijd op zoek naar iets groens en gezonds. Rondkijkend zag ik mensen snel wandelend hun voedsel naar binnen schrokken. Op een bank zat een hippe vent met een grote maat bril een pakje Wicky leeg te zuigen. Dat is toch kinderdrank? Maar misschien was het wel een Marc Tuitert, de schaatser die in een tv-reclame een Bueno van een meisje probeert af te troggelen - waarbij ik mij wel afvraag wat een volwassen kerel met kinderchocolade moet. Op weg naar huis kreeg ik ineens trek in poffertjes, over kinderachtig gesproken. Geen zoet kindereten, maar iets dat vult. Zeg maar oerpoffertjes, zonder bewerkingen dus.

Klop de eieren los en voeg daarna lijnzaad, amandelmeel en water toe. Snijd de peterselie fijn en voeg die bij het beslag. Doe er wat zout bij en giet er een flinke scheut olijfolie overheen. Blijf kloppen.

Verdeel daarna in een poffertjespan een eetlepel kokosolie en laat smelten. Giet beslag in de kuiltjes, laat lichtbruin worden en keer om, of bak zes poffertjes in een koekenpan aan beide zijden lichtbruin. Laat ze een beetje afkoelen op een stuk bakpapier. Smeer er vervolgens een beetje zure room op, leg er een wat gerookte zalm op, een stengeltje bieslook of wat dille en eventueel wat rode kaviaar. U kunt bij het bakken ook gebruik maken van een poffertjespan. Serveer als hapje of voorafje.

Ingrediënten:

3 eieren

2 eetlepels gebroken lijnzaad

1 ons amandelmeel

3 eetlepels water

3 eetlepels fijngesneden platte peterselie

flinke scheut olijfolie

snuf zout

kokosolie

bekertje zure room

1 ons gerookte zalm

wat stengeltjes bieslook ter garnering

eventueel: wat kaviaar

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden