Poëzieles met smartphones

In Poëzieweek staat het gedicht in de schijnwerpers. Ramsey Nasr, tot afgelopen donderdag Dichter des Vaderlands, maakte met zijn broer Shariff een serie clips om ervoor te zorgen dat jongeren plezier krijgen in poëzie.

'Ik schrijf je neer op papier', klinken de woorden van Hugo Claus. In een kamer die langzaam afbrokkelt, zie je schrijver Tommy Wieringa fanatiek aan het werk op een gele typemachine. Een mooie vrouw loopt om hem heen en zorgt voor zijn eten, maar Tommy ziet het niet. Terwijl de muren om hem heen instorten, kijkt hij alleen naar zijn vingers en naar het papier. 'Er is een grote norse neger in mij neergedaald', zijn de woorden van Lucebert in een volgende clip. Bij een bushokje staat een stuurs kijkende blanke man te wachten, terwijl zich allerlei mensen om hem heen verzamelen. Ze zijn briljant gecast, en geven het gedicht een humoristische twist.


Rookworst

Tijdens het Filmfestival Rotterdam werden de 21 verfilmde gedichten vorige week voor het eerst vertoond. Nasrs ogen schitteren als hij over zijn project vertelt. 'Toen ik vier jaar geleden aantrad als Dichter des Vaderlands had ik een visioen, een droom: Dat er tussen de reclames voor rookworst en maandverband plotseling een hoofd op tv zou verschijnen dat de woorden van het Egidiuslied zou opzeggen.' Dat idee om oude poëzie op een ludieke manier onder de aandacht te brengen, liet Ramsey Nasr niet meer los. Hij besloot zijn broer Shariff in te schakelen. Want wat Ramsey kan met woorden, kan Shariff met beeld. Hij overdondert je in zijn filmbeelden met de schoonheid van alledaagse dingen: van een borrelend ei in een pan water, van een wasstraat, van een oude man die in bad gaat. Shariff laat je gissen, pas aan het eind van het filmpje krijg je door waarnaar je kijkt. Ramsey maakt het je nog moeilijker: hij laat je luisteren, neemt je mee in het ritme en in de cadans van de woorden. Op het moment dat je denkt te begrijpen wat hij zegt, glipt het je door de vingers. Dat is ook precies de bedoeling. 'Poëzie hoef je niet te begrijpen. Je moet het ervaren. Je hoofd afschroeven en dan luisteren.'


QR-code

Het was hard knokken om voldoende geld bij elkaar te sprokkelen voor deze 21 clips, maar het is gelukt. Vlak voor Nasr afscheid nam als Dichter des Vaderlands was zijn droom klaar, inclusief website en boek. Daarin zijn de verfilmde gedichten voorzien van een QR-code, die verwijst naar de betreffende clip. Leuk idee voor de les Nederlands: poëzie met smartphones en een dikke knipoog.


Ramsey Nasr: Dichter Draagt Voor - eenentwintig verfilmde gedichten.

De Bezige Bij, € 7,50.


dichterdraagtvoor.nl


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden