Poëzie van Kira Wuck, mindgym en De Maand van de Spiritualiteit

Poëzie van Kira Wuck en Hanneke van Eijken, een sportschool voor de geest, een mensmachine voor levensverlenging en andere net verschenen titels.

Didier Decoin

Dat de Franse auteur Didier Decoin (1945) niet over één nacht ijs is gegaan bij het schrijven van zijn historische roman die nu is vertaald door Martine Woudt als Vissen voor de keizer, wordt gepreciseerd door de ondertekening '25 april 2004 - 15 juli 2016'. Daarop volgt een beknopte bibliografie van geraadpleegde werken, en ook nog 74 voetnoten. Rond het jaar 1000 wil de jonge vissersweduwe Miyuki de jaarlijkse taak van haar man uitvoeren, om de mooiste gevangen karpers naar de keizerlijke hoofdstad te brengen, een tocht die niet zonder gevaar is.

Didier Decoin; Meulenhoff, € 19,99

Kira Wuck

De derde dichtbundel van Kira Wuck (1978), de dochter van een Finse moeder en Indonesische vader die zes jaar geleden imponeerde met haar debuut Finse meisjes waarvoor ze de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs won, heet De zee heeft honger. Eén van de cycli daarin vangt aan met de subtiel-sombere regels 'Vroeger ging ik vaak naar het asiel/ geblaf scheen als lichtstralen door de tralies/ het verlangen om aangelijnd te worden'.

Kira Wuck; Podium, € 17,50

Drago Jancar

Het Sloveense slot Strmol, ten noorden Ljubljana, is een nationaal monument en museum. In de jaren 1936-1944 woonde er een opmerkelijk echtpaar, Ksenija en Rado Hribar. Op hun leven en tragische einde baseerde Drago Jancar (1948) de roman Die nacht zag ik haar, die na acht jaar verschijnt in de Nederlandse vertaling van Roel Schuyt. Die wijst er in zijn nawoord op dat in kasteel Strmol de opgezette alligator is te zien waarmee Ksenija in haar jonge jaren door het Tivolipark in Ljubljana wandelde.

Drago Jancar; Querido, € 20

Hanneke van Eijken

In 2013 verscheen Papieren veulens, het debuut van Hanneke van Eijken als dichter. Een jaar later verscheen haar proefschrift European citizenship and the constitutionalisation of the European Union, want ze is ook jurist en universitair docent Europees recht. De ene carrière staat de andere niet in de weg, blijkens Van Eijkens tweede dichtbundel Kozijnen van krijt, die wordt ingeleid door een prachtig motto uit Alice in Wonderland: 'Alice: How long is forever? White Rabbit: Sometimes, just one second.'

Hanneke van Eijken; Prometheus, € 19,99

Dennis Lehane

Een jonge, succesvolle tv-journalist leidt na een zenuwinstorting een teruggetrokken leven. Haar echtgenoot steunt haar waar hij kan - tot een toevallige ontmoeting haar aan hem doet twijfelen. Hoe dat afloopt, vertelt de Amerikaanse thrillerauteur Dennis Lehane (Mystic River, Gone, Baby, Gone, Shutter Island) al in de eerste zin van De vrouw in de spiegel: 'Op een dinsdag in mei, in haar zevenendertigste levensjaar, schoot Rachel haar man dood'. Hoe dat zo kwam, is het spannende verhaal op de volgende 396 pagina's. De vertaling is van Bert Meelker.

Dennis Lehane; Ambo Anthos, € 20

Mark O'Connell

Nooit meer dood, dat willen we allemaal wel. En volgens een aantal transhumanisten (transhumanisme is de stroming die een totale onafhankelijkheid van de biologie bepleit en zich bezighoudt met levensverlenging door middel van versmelting van mens en techniek) kan het over dertig jaar zover zijn; dan is de dood een opgelost probleem. In De mensmachine dat komende week verschijnt brengt de Amerikaanse journalist Mark O'Connell de wereld van het transhumanisme in kaart en gaat hij op zoek naar het antwoord op de vraag wat er nu technisch al mogelijk is. Zijn conclusie: 'Ik ben geen transhumanist en ben dat ook nooit geweest. Ik weet zeker dat ik niet in hun toekomst wil leven. Maar ik weet niet altijd zeker of ik niet in hun heden leef.'

Mark O'Connell; Podium, € 21,50

Daphne Deckers

De Maand van de Spiritualiteit is begonnen, hij duurt nog tot en met 11 februari en het thema is 'opnieuw beginnen'. Daphne Deckers schreef het bij die Maand behorende essay, dat Sterrenstof heet. 'Ja, ik zie ze echt: twee streepjes op de zwangerschapstest. Wow, ik word moeder! Vanaf nu klopt er altijd een hartje naast het mijne. Mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn', schrijft ze op de eerste pagina; het boekje gaat over haar moederschap.

Daphne Deckers; CPNB, € 3,50

Wouter de Jong

Mindgym is 'een methode om op alle momenten van je leven - de saaie, de moeilijke en de gelukkige - in een gezonde mentale conditie te blijven', schrijft mindfulnesstrainer Wouter de Jong in Mindgym - Sportschool voor je geest. Het boek is niet gebaseerd op kwakzalverij, belooft hij, en wie doet wat De Jong zegt, krijgt in twaalf weken 'meer focus, rust én energie', dankzij oefeningen in aandacht, compassie ('tem je innerlijke criticus') en 'geluksvaardigheid'. 'Over tien jaar is mindgym (hopelijk) net zo normaal als tandenpoetsen.'

Wouter de Jong; Maven, € 19,50
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden