Poetsers stuwen AEX weer boven de 500

'De poetsers zijn weer bezig', verzucht een handelaar donderdag. Zij kwalificeert de handelsdag als slaapverwekkend. 'Weinig omzet. En dan slaan de poetsers hun slag....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Vooral 'achterblijvers' profiteren van de poetsdrang. 'Dat zijn met name fondsen die weinig herstel hebben vertoond', legt de beurshandelaar uit. 'Neem Numico.' Het aandeel Numico, het voormalige Nutricia, dat tegenwoordig zeer actief is op de markt van vitaminepreparaten, steeg donderdag 3,86 procent ofwel 0,95 euro naar 25,53.

Ook Vedior stond weer eens in de schijnwerpers. Het uitzendconcern steeg liefst 5,93 procent, 0,75 euro, naar 13,39. Vedior voerde daarmee gisteren zowel absoluut als relatief de stijgers in de Midkap aan. De index voor middelgrote fondsen in Amsterdam sloot 4,33 punten hoger op 473,20.

De toonaangevende Amsterdamse index, de AEX, steeg 9,68 punten naar 504,66. De stijging, 1,96 procent, paste naadloos in het Europese beeld. De Bloomberg European 500-index steeg 1,3 procent. Daarmee komt het jaarverlies op 15 procent. De Franse CAC 40 steeg 1,98 procent, waarmee het jaarverlies terugloopt naar 22 procent. De Duitse DAX steeg 1,67 procent en bracht het jaarverlies op 20 procent. De Engelse FTSE-index was de witte raaf met slechts 0,39 procent stijging. Daar staat tegenover dat het verlies na twaalf maanden 'beperkt' is tot 13 procent. De AEX staat nu 20 procent lager dan een jaar geleden.

De oliemaatschappijen waren donderdag in heel Europa gewild. Speculanten liepen daarmee vooruit op een besluit van de olieproducerende landen. Zij verwachten dat de OPEC vandaag een verdere productiebeperking aankondigt. De prijs van een vat Noorzee-olie steeg op de termijnmarkten meteen zo'n vijf procent. De oliefondsen deden het rustiger aan. In Amsterdam sloot Koninklijke Olie 1,63 procent ofwel 0,90 euro hoger op 56,05. Elders steeg TotalFinaElf 2 procent naar 158,30 euro.

De eerste berichten van de grote producenten over de kerstverkopen van mobiele telefoons steunden de aandelenkoersen van Nokia, Siemens en Ericsson. Ericsson heeft zijn omzetstatistieken nog niet afgerond, maar de eerste indicaties zijn volgens het concern dat de kerstverkopen dit jaar 'erg goed' waren. Nokia, 's werelds grootste producent van mobiele telefoons, steeg 2,1 procent naar 28,25 euro. Siemens won 2,9 procent op 73,86 euro. Ericsson zelf steeg gisteren 1,8 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden