Poetsen volgens de Bass-methode

In weerwil van wat reclames beweren, is een flinke erwt tandpasta meer dan genoeg voor een poetsbeurt. Mondverzorging is met nog veel meer misverstanden omgeven, klaagt Cor Quist, eigenaar van de Wittetandenwinkel, het walhalla voor mondverzorgingsliefhebbers....

TEKST RACHIDA AZOUGH

Zo is poetsen eigenlijk het verkeerde woord voorgebitsreiniging, vindt Quist. Het moet zijn: tanden borstelen,net zoals bij de buren die brosser zeggen, of brush. Het woordpoetsen kan volgens hem te maken hebben met de vaak verkeerdewijze waarop Nederlanders hun gebitten verzorgen. Poetsdoctrinesals 'van rood naar wit' en 'ronddraaiende bewegingen' zijnhopeloos verouderd, maar veel Nederlanders weten dat niet.

We lopen achter op de VS waar al voor de Tweede Wereldoorlogde methode van Charles Bass werd geïntroduceerd: kortebewegingen, heen en weer, in een hoek van 45 graden, half overde tanden, half over het tandvlees. Poets niet te zacht, want danblijft tandplak achter. Poets ook niet te hard, want dat kantandvlees en -glazuur en aantasten. Door onoplettendheid enmiscommunicatie in academische kring, luidt een gangbare theorie,raakte de Bass-methode in Nederland pas in de jaren zeventig inzwang.

Verwarring is er ook over het aantal gewenste poetsbeurten perdag. De meeste tandartsen houden het op twee. Uit Nipo-onderzoekover 2004 blijkt dat 32 procent van de Nederlanders eens per daggenoeg vindt, 55 procent poetst twee en 6 procent minstens driemaal daags. Blijft over: zeven procent die niet (regelmatig)poetst.

Tanderosie is momenteel, in tandheelkundig opzicht,volksvijand nummer een. Zuur onttrekt calcium uit tandglazuur,dat poreus wordt door vruchtensap en ijsthee. Cola wordt vaak alsboosdoener genoemd, maar is aanzienlijk minder schadelijk. Uitden boze is poetsen direct na een sapje. Na het poetsen jusdrinken is geen oplossing, want dat is even erg.

Tandheelkundigen praten daarom liever niet te uitvoerig overalle methoden en mitsen en maren, zegt dr. Cor van Loveren vanhet Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Al diekennis kan alleen maar tot verwarring leiden, of erger: uitstel.Twee keer secuur poetsen is al moeilijk genoeg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden