Poetry trekt bezoek met thema's

De 40ste editie van Poetry International werd goed bezocht. Dat had een festivalsfeer tot gevolg...

Van onze medewerker Peter Swamborn

ROTTERDAM Volgens de Russische dichteres Vera Pavlova wonen de meeste dichters in een ‘doorrookt boekenhol’ en worden zij ‘uitgeput door het wachten, gepijnigd door twijfels, gegijzeld door inspiratie.’ Maar een enkeling heeft geluk en krijgt ‘post uit Rotterdam. Een uitnodiging voor Poetry International!’

Met de armen hoog in de lucht toonde Pavlova afgelopen vrijdag haar vreugde én haar dankbaarheid jegens de organisatie die haar uit Moskou liet overkomen. Eerder op de avond had ze voor een aandachtig publiek haar korte gedichten voorgedragen.

Het was een waardige slotavond van een bijzondere, veertigste editie van Poetry International. Met een opkomst van 5500 bezoekers tegenover 3400 vorig jaar mag de organisatie meer dan tevreden zijn. Ook de 7.850 euro, door het publiek na afloop van de voorstellingen naar ‘eigen waardering’ in glazen kisten achtergelaten, overtrof de giften van vorig jaar ruimschoots.

Opvallend was de door iedereen ervaren festivalsfeer. De niet door gezelligheid uitblinkende wandelgangen van de Rotterdamse Schouwburg waren goed gevuld en in de pauzes stonden lange rijen te wachten voor de studenten van de Arnhemse Toneelschool. Zij hadden zo’n 70 gedichten uit hun hoofd geleerd om 1 op 1 bij bezoekers in het oor te fluisteren.

Een goed teken was het klagen van het publiek over de dubbele programmering, men wilde duidelijk niets missen. Ook niet op de doordeweekse avonden, in vorige jaren wel eens zo rustig dat de programmering tot één zaal werd beperkt.

Waarom Poetry dit jaar zoveel meer bezoekers trok, was volgens directeur Bas Kwakman een combinatie van factoren. Het weer werkte mee en er was geen concurrentie van een voetbalkampioenschap. Maar waarschijnlijk was het gericht uitnodigen van potentiële bezoekers voor themaprogramma’s de belangrijkste reden. Op onbekende buitenlandse dichters, hoe goed hun poëzie ook moge zijn, komen nu eenmaal niet veel mensen af.

De programma’s over W.H. Auden (nieuwe vertalingen verschenen) en Jan Eijkelboom (vorig jaar overleden) bleken grote publiekstrekkers. Een hoogtepunt was het programma rond de bijna 75-jarige Rutger Kopland. Dichters uit Zweden, Polen, Hongarije, Rusland, Frankrijk, China en Australië lazen zijn werk in hun eigen talen voor. Uitgeverij Van Oorschot was zo genereus om alle bezoekers na afloop een nieuwe cd met voordrachten van de jarige grootmeester te schenken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden