Poëtisch traag dansproject

Ontroerende video-installatie op drie schermen vormt een fascinerende choreografie.

Dans: Slow Dancing ****

Slow Dancing. Een project van David Michalek, in co-productie met Holland Dance.

25/8, Het Plein, Den Haag. Daar t/m 11/9, elke avond van 21.00 u tot 01.00 u.

holland-dance.com

Wanneer danser Besim Hoti zich in Slow Dancing opricht, gaan zijn schouders en armen omhoog. Maar tegelijkertijd rekken ook zijn ribben zich uit, lijkt de lucht uit zijn buik te worden gezogen, zodat er in zijn lijf een diepe knik ontstaat, en baant zijn borstkas zich een weg naar voren. Het rumoer van de terrassen op het Plein in Den Haag vervaagt. Doordat de sprong meer dan levensgroot en in hyperslowmotion op een groot scherm wordt geprojecteerd, trekken de talloze, minimale spieraanpassingen die ervoor nodig zijn alle aandacht.

Slow Dancing is een video-installatie op drie schermen van de Amerikaanse fotograaf, tevens universitair docent kunst en religie, David Michalek. Het is heel intiem en langzaam wat hier in de openbare ruimte gebeurt. Bijna vijftig professionele dansers van over de hele wereld, getraind in allerlei stijlen, zijn opgenomen met een high-definition camera die duizend beelden per seconde registreert, in plaats van de gebruikelijke dertig. Dankzij deze techniek, die vooral in de bewegingswetenschap wordt gebruikt, kun je beweging extreem gedetailleerd zien. Een 'choreografie' van vijf seconden - dat was de opdracht - duurt afgespeeld nu ongeveer 8 tot 10 minuten.

Drie jaar geleden begon Slow Dancing, in New York. Inmiddels hebben voorbijgangers op straat in zeventien steden verspreid over bijna alle continenten (alleen Afrika en het Midden-Oosten ontbreken nog) stilgestaan bij Michaleks vertraging van de werkelijkheid. De hele loop duurt meer dan tweeënhalf uur. Speciaal voor de Nederlandse editie, die door Holland Dance is gerealiseerd, zijn drie Nederlandse dansers aan de galerij toegevoegd: behalve de prachtig explosieve Besim Hoti (Scapino Ballet) zijn dat oud-NDT vedette Sabine Kupferberg en de jonge dansstudent Stijn Hoogendoorn (die tijdens de opnames 14 jaar was). Zijn gretigheid en fragiliteit - hij is nog in gevecht met de zwaartekracht - ontroeren. De drie verkeren in gezelschap van beroemdheden als Nacho Duato, Bill T. Jones, Trisha Brown en William Forsythe.

Michalek wil met Slow Dancing de statische dansfoto een sfeer van beweging geven. Hij profileert zich nadrukkelijk niet als filmmaker, wil zijn werk ook geen 'dansfilm' noemen. Zijn vertrekpunt, vertelde hij bij de première in Den Haag, is fotografie. Daarin laat hij invloeden uit theater, film en beeldende kunst toe. Favoriet zijn onder andere de 'social sculptures' van kunstenaar Joseph Beuys. Maar Michaleks eigenlijke doel is spiritueler. De slowmotion-techniek maakt het verborgene zichtbaar. Hij verklaarde over zijn project: 'In een tijd van sneller en sneller, geloof ik in trager en trager. Sta stil. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Kijk langer, beter. Naar jezelf en je medemens.'

Of Slow Dancing zo'n contemplatieve werking zal hebben, is de vraag. Fascinerend zijn de beelden zeker. Waanzinnig hoeveel bewegingen er in vijf seconden blijken te zitten, uit hoeveel onderdelen een draai bestaat. Waanzinnig hoe gecontroleerd dansers bewegen. Hoe concentratie en ontspanning samengaan. En hoe in de poëtische kwaliteit van de vertraging de kracht van de performers behouden blijft. Natuurlijk is dit vergrootglas ook genadeloos, maar alleen hardcore balletmensen zeuren over een voet die verder doorgestrekt had moeten zijn.

Een serieus minpuntje: waarom is er niet geprojecteerd op de omringende gebouwen, zoals in andere steden gebeurde? Daarmee had de installatie ook een slow down-boodschap aan de Tweede Kamer of aan Defensie kunnen zijn, die kantoor houden aan het Haagse Plein. Was niet slecht geweest.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden