Poetins propagandakanaal opent dependance in Edinburgh

'We zoeken een charismatische, levendige presentator voor onze nieuwe radiozender in Edinburgh. Onze missie is het brengen van onderbelichte onderwerpen.' Zo luidt het begin van een aanlokkelijke personeelsadvertentie voor een journalistieke baan in de Schotse hoofdstad. Wat er niet bij staat is dat de gelukkige sollicitant deel zal uitmaken van de propagandamachine van Vladimir Poetin. Dat is Sputnik immers, een Russische nieuwsorganisatie die haar eerste kantoor heeft geopend op Britse bodem. Het is Pravda 2.0.

Patrick van IJzendoorn
null Beeld epa
Beeld epa

Sputnik is de internationale tak van een nieuwsagentschap dat enkele jaren geleden op bevel van de Russische president is opgezet. De 2.300 werknemers moeten het imago van de Russische staat in het buitenland opvijzelen, en als het even kan verwarring veroorzaken in landen zoals het Verenigd Koninkrijk, waar de eenheid na het EU-referendum onder druk staat.

Aan het hoofd staat, zo meldde The Times zaterdag in een groot artikel, Dmitri Kiselyov, de propagandachef van het Kremlin die in het Westen vooral bekendstaat om zijn homofobe opmerkingen.

Het is geen toeval dat de Russen niet voor Londen hebben gekozen, maar voor Edinburgh. Daar hebben ze al succes gehad bij het verspreiden van desinformatie. Na het Schotse referendum over onafhankelijkheid, twee jaar geleden, meldde RIA Novosti, de voorganger van Sputnik, dat er was gesjoemeld met de stemmen. Dat zouden vier leden van de Russische kiescommissie ter plekke hebben ontdekt. Dit bericht leidde ertoe dat 100 duizend Schotten een petitie ondertekenden voor een tweede volksraadpleging. Het zorgde ook voor protesten.

Onlangs kwam Sputnik met het 'nieuws' dat de Britse parlementariër Jo Cox in opdracht van het eurogezinde Remain-kamp was vermoord. 'Killing of Labour lawmaker timely for Brexit Stay campaign', aldus Sputnik. Een citaat van een Brexiteer was uit zijn context gehaald. De bureauchef op de gehuurde burelen in Edinburgh is Oxana Brazhnik, een oud-adviseuse van Poetins stafchef. Saillant detail is dat de stad tijdens de Koude Oorlog het decor was van geheime gesprekken tussen de militaire leiders van de Verenigde Staten en de toenmalige Sovjet-Unie.

Universiteiten

Het Russische propagandaoffensief richt zich ook op het academische leven. Zo heeft de universiteit van Edinburgh recentelijk 221 duizend pond (260 duizend euro) ontvangen van de Russian World Foundation om een taal- en cultuurcentrum op te zetten. Ook deze stichting wordt geleid door Kiselyov. Soortgelijke centra zijn opgezet bij de universiteiten van Durham en Oxford. In laatstgenoemde stad zorgde de opening van de Blatavnik School of Government, eind vorig jaar, voor commotie wegens de oude banden tussen deze filantropische oligarch en Poetin.

Een andere manier om positieve informatie over Rusland te verspreiden is het supplement Russia Beyond the Headlines, een uitgave van de Russische staatskrant Rossiyskaya Gazeta waar de argeloze lezers van The Daily Telegraph elke maand op worden getrakteerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden