Poetins pr-offensief draait op volle toeren in de VS

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

In een interview met de Amerikaanse televisiejournaliste Megyn Kelly - beroemd vanwege haar hevige clash met presidentskandidaat Trump - zei de Russische president Poetin dat Rusland zich niet heeft bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen: 'een hoop nonsens'. Toen Kelly een vraag stelde over de manier waarop in Rusland kritische journalisten worden aangepakt (of vermoord) werd Poetin kwaad: waar ze het lef vandaan haalde hem dergelijke vragen te stellen. Hij blijft natuurlijk wel een dictator, charmant zo lang het uitkomt.

Het interview genereerde veel publiciteit voor het nieuwe programma Sunday Night with Megyn Kelly op de zender NBC. Poetin is hot en de hoofdprijs voor interviewers, vanwege Russia-gate. Alle geheime diensten in de VS zijn ervan overtuigd dat de Russen hebben zitten stoken, mogelijk op bevel van Poetin. Het is alleen nog even de vraag of Trump er ook van afwist. Zo ja, dan hangt hij.

Verrassend was de ontkenning niet. Dat was het pas geweest wanneer Poetin eerlijk had toegegeven dat hij zijn hackers opdracht had gegeven The Donald te helpen winnen en dat hij beschikt over heftig chantagemateriaal waarmee hij Trump aan een touwtje heeft - waarmee hij Trump meteen niet meer aan een touwtje zou hebben.

Poetin is bezig met een pr-offensief. Het interview met Kelly was niet meer dan een appetizer voor het hoofdgerecht: een vierdelige interviewserie van Oliver Stone, The Putin Interviews. Die wordt in de VS vanaf 12 juni op vier achtereenvolgende dagen uitgezonden op de betaalzender Showtime van CBS. Ga maar vast op zoek naar een handig neefje dat die zender op uw laptop kan toveren.

Stone (70) is Oscar-winnaar (voor Platoon en Born on the Fourth of July), Vietnamveteraan en boeddhist. Maar hij is vooral een zeer kritische volger van de buitenlandpolitiek en de geheime diensten van zijn land. Hij houdt ook niet van het genadeloze kapitalisme. Dat bleek onder meer uit controversiële documentaires over Fidel Castro en Hugo Chavez en uit films als Wall Street (1987, met Michael Douglas als Gordon Gekko) en Snowden (2016), over de naar Rusland gevluchte klokkenluider van de NSA.

Voor die laatste film reisde Stone meermaals naar Moskou, waar hij Poetin tegenkwam. Die stemde toe toen Stone hem vroeg of hij wilde meewerken aan een documentaire. Stone sprak meerdere malen met Poetin, de laatste keer in februari van dit jaar. Stones motivatie: 'Als Vladimir Poetin inderdaad de grote vijand van de VS is, moeten we op zijn minst proberen hem te begrijpen.'

De fragmenten die er tot dusver naar buiten zijn gebracht, maken nieuwsgierig. Poetin vertelt dat hij met de op dat vlak zeer ervaren Castro sprak over moordaanslagen (vijf tot dusver) en hoe die te voorkomen. Maar we willen natuurlijk vooral weten hoe het zit met de Russische connectie. 'Waarom heeft Rusland de verkiezingen gehackt', vraagt Stone (lachje van Poetin, cut). 'Heeft het Kremlin Trump in de zak?' (vlakke blik Poetin, cut). Amerikanen weten hoe ze belangstelling moeten wekken.

Als je mag afgaan op de paar minuten in de trailer, spreekt Stone een man die plezier heeft in het spel dat hij speelt, iemand die aan de knoppen zit - al weten we niet precies wat er gebeurt als hij eraan draait. Een slimme man die heel goed beseft dat hij in het voordeel is, nu ze in Amerika een volidioot op de troon hebben gezet.

Mooi hoor. En dan moet Fahrenheit 11/9, de documentaire die Trump volgens maker Michael Moore ten val zal brengen, nog komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden