Poetins partij: zware straf op 'anti-Russische propaganda'

Russische parlementariërs hebben een voorstel ingediend voor een wet die zware straffen stelt op 'anti-Russische propaganda'. De precieze tekst van het wetsvoorstel is nog niet bekend, maar volgens het voorstel moet op uitingen die Rusland schade kunnen berokkenen een maximumstraf van 10 jaar cel komen te staan. Het voorstel is afkomstig uit de 'Verenigd Rusland'-fractie, de partij van president Poetin.

Eerder deze week besloot het Comité tegen Martelingen zijn activiteiten te staken. Beeld ANP
Eerder deze week besloot het Comité tegen Martelingen zijn activiteiten te staken.Beeld ANP

Oppositiefiguren en mensenrechtenactivisten vrezen dat de wet, net als tijdens het Sovjet-bewind, zal worden gebruikt om andersdenkenden de mond te snoeren. Volgens pleitbezorgers van het wetsvoorstel zouden dissidente parlementariërs, zoals Dmitri Goedkov en Ilja Ponomarjov, eronder moeten vallen. 'Ons stuit het optreden van Goedkov tegen de borst. Hij noemt zichzelf een Russische politicus, maar reist in deze moeilijke tijden naar Amerika, dat ons met sancties op de knieën probeert te krijgen, en treedt daar voor het Congres op', klaagde Roman Choedjakov, die voor de ultrarechtse LDPR in het Russische parlement zit.

De nieuwe wet zou volgens nationalistische parlementariërs ook moeten worden ingezet tegen de meidenband Pussy Riot, waarvan twee leden al eens bijna twee jaar vastzaten in een strafkamp. Ook mensen die openlijk oproepen tot emigratie naar het buitenland zouden onder de wet moeten kunnen worden bestraft.

De afgelopen jaren is de bewegingsruimte voor de oppositie onder president Poetin steeds kleiner geworden. Sinds 2012 moeten organisaties en actiegroepen die geld uit het buitenland ontvangen zich laten registreren als 'buitenlandse agenten'. Dat houdt in dat zij onder strenge controle komen te staan en voor het minste of geringste verboden kunnen worden. Eerder deze week besloot het Comité tegen Martelingen zijn activiteiten te staken, nadat de organisatie door de overheid op de lijst van 'buitenlandse agenten' was geplaatst. Sommige afdelingen van de organisatie willen hun werk nu 'ondergronds' voortzetten.

Het Kremlin beticht het Westen ervan dat het actiegroepen in Rusland financiert om politieke onrust te zaaien en een opstand tegen president Poetin uit te lokken, naar voorbeeld van de Maidanbeweging die de Oekraïense president Janoekovitsj ten val bracht.

Onlangs vaardigde president Poetin ook een decreet uit dat het strafbaar maakt informatie te verspreiden over militairen die tijdens hun dienst zijn omgekomen. Op die manier wil het Kremlin kennelijk een eind maken aan berichtgeving in Russische media over Russische militairen die gesneuveld zijn in Oekraïne, waar zij aan de kant van de pro-Russische rebellen vochten.

Volgens de Russische advocaat Genri Reznik vertoont het wetsvoorstel verdacht veel overeenkomst met de wet op 'anti-Sovjet-propaganda' die pas in 1990 werd geschrapt. Op grond daarvan belandde een hele reeks dissidenten in het kamp. Zo kregen de dissidente schrijvers Andrej Sinjavski en Joeli Daniel in 1966 na een showproces 7 en 5 jaar kamp wegens anti-Sovjet-propaganda.

Het nieuwe wetsvoorstel is volgens Reznik ook bedoeld om alle kritiek te smoren. 'Maar daarvoor moeten we een nieuwe ideologie bedenken', zegt hij in een interview met de oppositiekrant Novaja Gazeta. 'Vroeger hadden we de Sovjet-ideologie. Dus maken we nu een patriottische ideologie. Dan moeten we ook een ideologische voorstelling hebben van wat pro-Russisch en wat anti-Russisch is. Dat is praktisch hetzelfde als Sovjet en anti-Sovjet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden