Poetins Leger: Jonge Russinnen, ruk iets af voor Poetin!

En weer staan er in Rusland 'spontaan' mooie jonge vrouwen op om hun steun aan en liefde voor Vladimir Vladimirovitsj - premier Poetin dus - te belijden.

Vorig jaar waren het in lingerie geklede studentes journalistiek van de Universiteit van Moskou, wiens pro-Poetin kalender vijftigduizend exemplaren verkocht. Nu is op de socialenetwerksite Vkontakte.ru 'Poetins Leger' opgericht.

In een begeleidend filmpje, dat al tienduizenden malen geklikt is, legt 'studente Diana', een rondborstige blondine, uit wat de bedoeling is. 'Ik ben gek op de man die ons land leidt, Vladimir Poetin. Miljoenen adoreren hem, geloven hem. Maar sommigen gooien met modder naar hem. Misschien zijn ze bang? Of simpelweg zwak? Want in zijn plaats zullen ze nooit staan.'

Op het eind van het filmpje ontmoet ze twee andere even charmante jongedames en roept 'mooie, slimme Russinnen' op 'iets af te rukken voor Poetin', om daarna zelf het goede voorbeeld te geven met het nauwsluitende witte t-shirt dat ze draagt.

Nieuwe president
In december worden in Rusland Doemaverkiezingen gehouden, begin volgend jaar wordt een nieuwe president gekozen. Poetin (president van 2000 tot 2008, sindsdien premier) en president Dmitri Medvedev hebben beloofd daarover in goed overleg te zullen besluiten, maar de consensus in Rusland is dat het uiteindelijk Poetin is die uitmaakt wie de volgende president wordt.

En er zijn tekenen genoeg dat hij dit keer weer op zichzelf stemt. Eerder dit jaar richtte Poetin al een 'Nationaal Volksfront' op om alle maatschappelijke organisaties te verenigen voor de aankomende verkiezingen. Maar dat komt wel erg uit de trukendoos van de Sovjet-Unie, zelfs zijn volgelingen doen er zuchtend aan mee.

Poetins leger
Nee, dan trekt Poetins Leger, hoewel veel kleiner, meer aandacht. De experts zijn er nog niet over uit of het nu een actie voor Poetin is of om hem in diskrediet te brengen. Maar het gelikte, professioneel gemaakte filmpje heeft alle kenmerken van de jongste stunt van Nasji ('De Onzen'), de pro-Poetin jeugdbeweging die jaren geleden door Kremlin-spindoctors is opgericht.

Ook de impliciete boodschap is kenmerkend voor Nasji, die elke betrokkenheid ontkent, maar vaak jonge studentes inzet voor mediagenieke acties. Mooie, geslaagde mensen steunen Poetin, sukkels en losers gaan bij de oppositie. De jonge parlementariër Kirill Sjtsjitov van Verenigd Rusland, die het filmpje op zijn blog overnam, vraagt zich af: 'Waarom zien we nooit succesvolle, mooie meisjes in de oppositie?'

Dat is echt een slag onder de gordel, zeker voor die studentes journalistiek die vorig jaar als antwoord op de propaganda van hun medestudentes terugsloegen met hun eigen anti-Poetin kalender.

Spectaculair beeldmateriaal
Voor- en tegenstanders van Poetin bevechten elkaar vaker met spectaculair beeldmateriaal. Dit voorjaar publiceerde de striptekenaar Sergej Kalenik een strip waarin superheld Poetin afrekent met terroristen op een bus, hierin geholpen door zijn 'Robin' - Dmitri Medvedev, de president, die in een berenpak ten tonele verschijnt.

Behalve tegen terroristen nemen ze het ook op tegen zombies met blauwe emmers op hun hoofd - een verwijzing naar de Russische burgers die het waagden te protesteren tegen de vele ongelukken die Russische bobo's maken met hun van blauwe zwaailichten voorziene auto's.

Vorige week werden Moskouse reclameborden overgeplakt met nep-filmposters van een als James Bond ogende Poetin. Binnenkort in alle theaters. De begeleidende tekst luidde 'V.V. (Vladimir Vladimirovitsj Poetin, red.) zal je rugdekking geven'. Na een klacht van Poetins perswoordvoerder, wist de Moskouse politie niet hoe snel de posters van de muur moesten worden gerukt.

Beelden uit de agenda voor Poetin Beeld
Beelden uit de agenda voor Poetin
null Beeld
Beeld uit de anti-Poetin-kalender Beeld
Beeld uit de anti-Poetin-kalender
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden