Poetins gevechtsjagers en heli's in Syrië zijn niet de minste

Het is indrukwekkend wat de Russen hebben verzameld in het Syrische Latakia. Zoals de Sukhoi Su-34, een moderne gevechtsbommenwerper die pas twee jaar operationeel is en prima geschikt is voor het aanvallen van kleine, mobiele doelen. Eveneens aanwezig is de Mil Mi-35, een moderne versie van de 'Hind'-gevechtshelikopter die in Afghanistan de 'vliegende tank' werd genoemd.

De SU-34, een van de modernste Russische gevechtsbommenwerpers. Beeld Vadim Savitsky

Ruim veertig gevechtsjagers- en helikopters heeft president Poetin in de afgelopen twee weken gedirigeerd naar de Al-Assad-luchtmachtbasis. En ze zijn allemaal te zien op beelden van de twee commerciële Pléiades-satellieten van Airbus. Maar tegen wie gaan ze vooral gebruikt worden?

Tegen Islamitische Staat (IS) en Al Nusra, de radicale jihadisten die nu ook het doelwit zijn van de Westers-Arabische coalitie? Of gaat Moskou ook het vizier richten op de gematigde, pro-Westerse rebellengroepen om het Syrische regime van de ondergang te redden. Niemand weet het, ook de Amerikaanse regering niet.

Met de eerste bombardementen woensdag bij Homs, is de Russische interventie in Syrië van start gegaan. Voor het eerst sinds de oorlog in Georgië van 2008, voert de Russische luchtmacht bombardementsmissies uit in een ander land.

Vergeleken met de luchtarmada die de VS en de bondgenoten nu inzetten, valt de Russische interventiemacht in het niet. Maar Rusland is wel het eerste land dat vanuit een 'forward operating base' in Syrië bombardementen kan uitvoeren. De Russen kunnen sneller en directer reageren, zeker met hun Mi-24 en Mi-35-aanvalshelikopters, op doelwitten die plotseling opduiken. Of die zijn opgespoord met de onbemande vliegtuigen, drones, die sinds vorige week operationeel zijn.

Zwaarbewapend

De militaire gereedschapskist die de Russen nu tot hun beschikking hebben in Latakia, is zorgvuldig uitgezocht. Zowel van grote hoogte, om luchtdoelraketten te ontwijken, als vanaf dichtbij bij de grond kunnen de rebellen onder vuur worden genomen. Zo beschikken de Russische vliegers over twaalf Su-25's, een klein maar zwaarbewapend aanvalsvliegtuigje dat eenheden op de grond ondersteunt.

Dit toestel kan worden gebruikt om offensieve operaties van het Syrische leger te ondersteunen. De Russische luchtmacht gebruikte de Su-25, die beschikt over een zwaar boordkanon, in de jaren tachtig in Afghanistan onder andere om posities van de mujahedin in de bergen te bestoken. Voor aanvalsmissies op lage hoogte, zo'n tien tot 25 meter, kunnen de zwaarbepantserde Mil Mi-24 en diens opvolger, de Mil Mi-35, worden ingezet.

Naast tientallen raketten voor gronddoelen, beschikt deze 'vliegende tank' over een zwaar boordkanon dat zo'n 3.400 kogels per minuut kan afvuren. Vliegend boven rebellenposities in de steden is de 'Hind' een geduchte oorlogsmachine. Maar de aanvalshelikopter is ook kwetsbaar voor luchtdoelraketten.

De meeste luchtdoelraketten waarover de rebellen beschikken zijn, bizar genoeg, van Russische makelij. Buitgemaakt de afgelopen jaren op het Syrische leger. Het is dus niet denkbeeldig dat de Russische vliegers straks voor hun eigen wapentuig moeten vrezen.

De stationering van de 'Hind' wijst erop dat de Russen bereid zijn grote risico's te nemen. Het beeld van neergeschoten Russische piloten die in brand worden gestoken door IS-strijders, wat een Jordaanse collega overkwam, schrikt Poetin niet af.

De Russen hebben behalve Soekhoi-gevechtsjagers, ook aanvalshelikopters zoals de Mil Mi-24 naar de Al Assad-luchtmachtbasis bij Latakia overgebracht. Beeld Igor Dvurekov
Een Soekhoi tijdens een militaire parade in Moskou. Beeld epa

Precisie-bombardementen

Voor precisiebombardementen, vanaf grote hoogte, beschikken de Russen over zes Soekhoi-34 tactische gevechtsbommenwerpers. Zeker zes toestellen zouden zich nu bevinden nabij Latakia. De stationering in Syrië van deze nieuwe Russische gevechts- en onderscheppingsjager, de tegenhanger van de Amerikaanse F-15, toont aan dat het Moskou menens is met de interventie in Syrië. De Su-34 beschikt over de moderne gronddoelraket Kh-38 die een bereik heeft van 40 kilometer. Ook de wat oudere Su-30 bevindt zich nu in Latakia.

Het is echter onduidelijk of Moskou zulke moderne wapens zal inzetten tegen de 'low tech'-tegenstanders in Syrië. Als dit wel gebeurt, biedt de interventie het Westen voor het eerst een kans om te zien hoe succesvol Ruslands nieuwe wapentuig nu daadwerkelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.