Poetin zint op wraak in Oekraïne

De Oekraïense president Porosjenko heeft zijn troepen aan de grens met de Krim en in Oost-Oekraïne gevechtsklaar gemaand. De Russische president Poetin kondigt aan dat Oekraïne op Russische acties kan rekenen. De vredesbesprekingen over Oost-Oekraïne zijn door Rusland stilgelegd.

Tom Vennink
De Russische president Poetin in het Kremlin Beeld afp
De Russische president Poetin in het KremlinBeeld afp

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne dreigt een nieuwe fase van geweld in te gaan. De spanningen tussen de twee buurlanden lopen razendsnel op na vermeende incidenten eerder deze week.

Volgens de Russische veiligheidsdiensten probeerden Oekraïense infiltranten aanslagen te plegen op de Krim. Russische veiligheidstroepen zouden zondag en maandag in gevecht geraakt zijn met de infiltranten. Daarbij zouden een FSB-agent en een Russische soldaat omgekomen zijn.

Rusland beweert dat de infiltranten bommen, ammunitie en landmijnen bij zich hadden. Daarmee zouden ze aanslagen willen plegen op belangrijke infrastructuur op het schiereiland.

Wraak

Poetin zint op wraak. De president riep donderdag zijn veiligheidsraad bijeen. Hij beschuldigde de Oekraïense regering van 'terrorisme' en zei dat de acties 'niet zonder consequenties' zullen blijven.

De veiligheidsmaatregelen op de Krim liet hij opschroeven. Nieuwe slagschepen van de Russische Zwarte Zeevloot gaan voor de Oekraïense kust oefeningen uitvoeren. Ze moeten Oekraïense aanvallen over het water voorkomen.

Het is de volgende stap in de Russische militarisering van de Krim. Sinds de annexatie van het Oekraïense schiereiland, in 2014, bouwt Moskou militaire bases met de meest geavanceerde wapentuig - deze maand installeert Rusland S-400 raketten die vliegtuigen uit de lucht kunnen schieten.

'Criminele beslissingen'

Tot de vermeende incidenten van deze week vonden er geen vuurgevechten plaats tussen Russische en Oekraïense eenheden. Het is er relatief rustig vergeleken met het conflict dat volgde op de annexatie: de oorlog in Oost-Oekraïne. Bij gevechten tussen regeringstroepen en pro-Russische rebellen vallen iedere week doden. Het totale dodental staat hoger dan 9.500.

Poetin wil de vredesbesprekingen over Oost-Oekraïne staken vanwege de nieuwe incidenten. Volgens hem heeft praten met Porosjenko geen zin meer vanwege zijn 'criminele beslissingen tot gewapende provocaties'. De deelnemers van het vredesoverleg - Oekraïne, Frankrijk, Duitsland en Rusland - komen volgens de planning volgende maand samen in de marge van de G20-top in China.

Porosjenko probeert buitenlandse hulp in te schakelen. Donderdagavond gaf hij zijn personeel opdracht om telefoongesprekken te regelen met de regeringsleiders van Frankrijk, Duitsland en met de Amerikaanse vice-president Biden. Porosjenko wil ook een telefoongesprek met Poetin.

'Provocaties'

Hij noemt de Russische beschuldigingen 'provocaties'. 'Deze fantasieën zijn enkel een voorwendsel van nieuwe militaire bedreigingen tegen Oekraïne', zei Porosjenko. Hij riep zijn troepen op de Krim en in Oost-Oekraïne op tot de hoogste staat van paraatheid.

Het is niet duidelijk wat er zich heeft afgespeeld op de Krim begin deze week. Een aantal bloggers op de Krim meldde zondagavond geluid van een schietpartij in Armjansk, een plaats vlakbij de grens met Oekraïne. Dat is volgens de Russische veiligheidsdienst FSB de plek waar een van haar agenten omkwam. Over een vuurgevecht in de volgende nacht zijn geen onafhankelijke meldingen.

De Oekraïense president Porosjenko. Beeld anp
De Oekraïense president Porosjenko.Beeld anp

Rusland heeft twee namen vrijgegeven van infiltranten die gearresteerd zouden zijn. Het zou gaan om Evgeni Panov en Andrej Zachtej. Panov staat in Oekraïne bekend als een oud-vrijwilliger in de oorlog in Oost-Oekraïne. De Russische veiligheidsdiensten omschrijven hem als een geheim agent van Oekraïne. Familieleden van Panov zeggen dat hij een aantal dagen geleden verdwenen is.

De leider van de Krim heeft ook de VS betrokken bij het conflict. Sergej Aksjonov claimt dat de VS de aanslagen voorbereid heeft. 'Oekraïnse autoriteiten beschikken niet over de moed voor dit soort acties', aldus Aksjonov. De Amerikaanse ambassade in Oekraïne zegt 'niets gezien te hebben' dat de Russische versie van de gebeurtenissen onderschrijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden