Poetin wil zelfstandigheid regio's sterk inperken

De Russische president Poetin wil een 'radicale' hervorming van de machtsstructuur in de Russische republieken doorvoeren. De zelfstandigheid van de regio's zal worden beperkt....

ANP

De president liet onder meer weten dat de hoofden van de lokale regeringen niet langer door de bevolking zullen worden gekozen. Volgens een nieuw wetsvoorstel mogen in de toekomst de regionale parlementen de plaatselijke leiders aanwijzen, maar uitsluitend op voordracht van het staatshoofd zelf.

De zitting in het Kremlin werd gehouden naar aanleiding van de dramatische gijzeling in het Noord-Ossetische Beslan, waarbij begin september meer dan driehonderd mensen om het leven kwamen. Volgens de president is het noodzakelijk om de strijd tegen het terrorisme nu met verhevigde kracht aan te binden. Hij liet weten dat hij de veiligheidsdiensten de opdracht had gegeven om hechter met buitenlandse terrorismebestrijders samen te werken en extremisten desnoods in het buitenland te 'vernietigen'.

Omdat terroristen ernaar streven Rusland 'uiteen te laten vallen', vereist de strijd tegen het terrorisme een hechtere 'nationale eenheid', aldus Poetin. Ook vindt de president dat 'de machtsstructuren moeten worden versterkt' en het vertrouwen van de bevolking in de autoriteiten groter moet worden.

Poetin wil het beleid voor de noordelijke Kaukasus aanpassen. Hij liet weten een nieuwe presidentiële vertegenwoordiger in het gebied te hebben benoemd. Een speciale commissie zal proberen de slechte economische situatie in het gebied te verbeteren.

De president sprak zich uit voor de invoering van een volledig direct kiesstelsel op landelijk niveau, waarbij de afgevaardigden voor het nationale parlement uitsluitend via partijlijsten worden gekozen. Nu geldt er in Rusland nog een systeem waarbij een deel van de parlementszetels via het districtenstelel wordt gekozen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden