Poetin verwacht meer sancties en lanceert plan tegen corruptie

De Russische president Poetin houdt er rekening mee dat Rusland mogelijk door nog zwaardere sancties zal worden getroffen. Om de Russische economie overeind te houden is Poetin van plan een campagne tegen de corruptie te lanceren die tientallen miljarden euro moet opleveren.

Vladimir Poetin Beeld anp

Volgens het persbureau Bloomberg zal Poetin de anticorruptiecampagne begin volgende maand aankondigen in zijn jaarlijkse toespraak tot het parlement. Poetin koos voor de nieuwe aanpak na overleg met zijn economische adviseurs. Daarbij kreeg hij volgens Bloomberg van minister van Economische Zaken Oeljoekajev te horen dat de Russische economie er slecht voor staat en dat opheffing van de westerse sancties de enige uitweg was.

Poetin zou Oeljoekajev daarop hebben opgedragen terug te komen met een plan dat juist uitgaat van strengere sancties tegen Rusland. Poetin koos uiteindelijk voor een plan om de lasten voor het bedrijfsleven te verminderen door de corruptie te bestrijden.

Het idee is flink het mes te zetten in de regels en de inspecties waaronder bedrijven in Rusland gebukt gaan. Die worden door de ambtenarij gebruikt om ondernemers te dwingen smeergeld te betalen om de benodigde vergunningen te bemachtigen.

'Dreig met kernaanval'

Hoe komt Rusland van de westerse sancties af? Gewoon dreigen met een kernaanval, oppert een van de gasten in het programma van de bekende Russische televisiepresentator Leontjev, tevens vicepresident van de Russische oliegigant Rosneft. Helemaal mee eens, vindt Leontjev. 'Moeten we onszelf misschien ophangen?' Nee, dan is het beter de troefkaart van een dreigement met een nucleaire aanval uit te spelen. 'Als we zo'n troef hebben, zou het stom zijn die niet te gebruiken.'

Volgens een schatting van de Moskouse denktank Indem is het Russische bedrijfsleven daar jaarlijks ruim 150 miljard euro aan kwijt. Een geslaagde anticorruptiecampagne zou volgens economen dan ook een aanzienlijk effect hebben op de economie, die veel zwaarder getroffen is door de westerse sancties dan Poetin en zijn adviseurs aanvankelijk dachten. Voormalig minister van Financiën Aleksej Koedrin schat dat de neergang van de roebel, die de afgelopen maanden 29 procent van zijn waarde heeft verloren, voor bijna de helft aan de sancties te wijten is. Daarnaast heeft Rusland veel last van de lage olieprijzen.

Koedrin voorspelde dat het zeker zeven tot tien jaar zal duren voordat het vertrouwen van buitenlandse investeerders weer volledig is hersteld. Volgens de ex-bewindsman zijn de problemen voor een deel te wijten aan de 'populistische' koers van Poetin. 'Het is nodig om buitensporig conservatisme te vermijden omdat dat de economische vrijheid en ontwikkeling belemmert.'

Maar Poetin zoekt de oplossing voor de problemen kennelijk op een ander terrein: het bestrijden van de corruptie. Een echte campagne tegen de corruptie zou hem veel steun opleveren bij de gewone Russen, maar sommige waarnemers betwijfelen of er veel van zal komen. Het uitdunnen van de regelgeving gaat in tegen de natuur van de Russische ambtenarij, die van oudsher gewend is het bedrijfsleven uit te melken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden