Poetin trekt macht naar zich toe

Vladimir Poetin heeft maandag een reeks voorstellen gedaan die de macht van de Russische president radicaal moet versterken en de zelfstandigheid van de regio's drastisch inperkt....

Op een buitengewone vergadering met zijn kabinet, de top van het militaire apparaat en de veiligheidsdiensten en alle 89 regionale leiders, zei Poetin dat de daders van de recente terreuraanslagen in Rusland 'uit zijn op het uiteenvallen van Rusland'. Daarom vereist een strijd tegen het terrorisme volgens hem een veel hechtere nationale eenheid.

Om dit te bereiken wil de president dat er sterke politieke partijen komen, die heel Rusland kunnen mobiliseren in de strijd tegen het terrorisme. Daarvoor moet onder meer het kiesstelsel worden aangepast; Poetin wil dat alle leden van de Doema - het Russische parlement - voortaan volgens een systeem van evenredige vertegenwoordiging worden gekozen. Nu nog gebeurt dat deels via een districtenstelsel. Als dit voorstel door het parlement wordt aangenomen, wordt de macht van de partijen die loyaal zijn aan Poetin nog groter dan die nu al is. Het onafhankelijke liberale oppositielid Vladimir Ryzjkov zei in een reactie dan ook te vrezen dat 'de volgende Doema geen enkele autoriteit meer zal hebben'. 'De wil van een enkele persoon wordt opgelegd aan de hele samenleving', waarschuwde ook de communistische leider Zjoeganov.

De president krijgt verder meer macht in Zuid-Rusland door er een van zijn naaste vertrouwelingen, zijn kabinetschef Dmitri Kozak, aan te stellen als presidentiële afgevaardigde. Omdat uitzichtloosheid volgens Poetin een van de redenen is voor extremisten om tot terreur over te gaan, beloofde Poetin dat een speciale commissie zal proberen de slechte economische situatie in het gebied te verbeteren.

Tegelijk zei hij er alles aan te zullen doen om te voorkomen dat corrupte overheidsdiensten terroristen bijstaan, en dat islamitische organisaties als dekmantels kunnen fungeren voor extremisten.

Rusland heeft vooral ook een dienst nodig die zich puur met de strijd tegen het terrorisme gaat bezighouden, stelde Poetin. Die moet enerzijds aanslagen voorkomen en anderzijds goed kunnen omgaan met terroristische acties zoals de gijzeling van kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden