Poetin tekent wet om 'ongewenste organisaties' te sluiten

De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet getekend die openbaar aanklagers de macht geeft om 'ongewenste organisaties' te sluiten in Rusland. Het gaat om zowel nationale als internationale organisaties.

redactie
President Vladimir Poetin. Beeld EPA
President Vladimir Poetin.Beeld EPA

Een openbaar aanklager mag een organisatie 'ongewenst' verklaren als deze een bedreiging vormt voor de Russische grondwet, de openbare orde of de veiligheid van Rusland.

Mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International noemden de maatregel onderdeel van een 'voortdurende draconische campagne die het leven uit de maatschappij perst'.

Campagne

De wet is onderdeel van een campagne van het Kremlin die het sinds Poetins derde term - begin 2012 - steeds moeilijker maakt om dissidente geluiden te laten horen. Onder Poetin werden de afgelopen jaren al wetten aangenomen die het voor non-gouvernementele organisaties (ngo's) steeds moeilijker maakten om te functioneren.

Mensen die werken voor ngo's die ongewenst verklaard worden, kunnen boetes opgelegd krijgen of tot zes jaar gevangenisstraf krijgen.

Reacties

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet in een verklaring weten dat de VS het tekenen van de wet met 'grote bezorgdheid volgen'. De wet wordt 'opnieuw een voorbeeld van de Russische regering om internationale stemmen de kop in te drukken' genoemd. Er wordt gesproken van bewuste stappen om de Russische bevolking nog meer te isoleren van de rest van de wereld.

Ook de Britse minister voor Europa, David Lidington, noemt de wet tegenover BBC 'opnieuw een voorbeeld van de Russische autoriteiten om ngo's te dwarsbomen'.

Bedreiging

Poetin heeft ngo's al herhaaldelijk een bedreiging genoemd voor de nationale veiligheid. 'Westerse diensten blijven proberen om met behulp van publieke, non-gouvernementele en gepolitiseerde organisaties hun eigen doelen na te streven, vooral om de Russische autoriteiten in diskrediet te brengen en de internationale situatie in Rusland te destabiliseren', zei hij in maart tegen de Russische veiligheidsdiensten. 'Ze plannen nu al hun acties voor de verkiezingscampagne van 2016-2018.'

Blokkade

Eerder deze week dreigde Rusland ook al Google, Facebook en Twitter te blokkeren. De drie websites moeten de gegevens van Russische bloggers met meer dan drieduizend lezers per dag overhandigen aan de Russische overheid. Als zij dit weigeren, zullen ze in Rusland geblokkeerd worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden