Update

Poetin tekent voor annexatie, Krim onderdeel van Rusland

Rusland heeft de Krim definitief geannexeerd. De Russische president Vladimir Poetin en twee leiders van de Krim hebben daar vanmiddag een verdrag voor getekend in het Kremlin. Na de ondertekening zongen zij samen het Russische volkslied. In het Westen is verontwaardigd gereageerd op het nieuws. De Amerikaanse vicepresident sprak van 'landjepik'.

Redactie
Poetin tijdens zijn toespraak vandaag. Beeld epa
Poetin tijdens zijn toespraak vandaag.Beeld epa

Volgens parlementsfunctionarissen moet de wet nog wel door het parlement geloosd worden. Dat zal komende dagen gebeuren.

Poetin zei in de Doema, het Russische parlement, dat een meerderheid van de Russen en de Krimbewoners voor aansluiting bij Rusland is. 'In de harten en hoofden van mensen is de Krim altijd een onlosmakelijk deel van Rusland geweest. Deze houding, gebaseerd op waarheid en recht, is van generatie tot generatie overgedragen.'

De president zei verder dat Rusland de pogingen van het westen om Rusland 'bang te maken met sancties' ziet als agressie, en dat er repercussies zullen volgen.

'Historische ongelijkheid'
In de drie kwartier durende toespraak voor het parlement (die 30 keer werd onderbroken door luid applaus) vroeg Poetin zich af waarom Chroesjtsjov in 1954 de Krim aan Oekraïne gaf. 'Laat de historici dat maar uitzoeken. Wij weten nu beter', aldus Poetin. Hij sprak van 'historische ongelijkheid' - Rusland heeft met pijn in het hart de Krim als Oekraïne erkend.

De president had geen goed woord over voor de huidige machthebbers in Kiev. 'Er zijn nu antisemieten, nationalisten en Russofoben aan de macht. Ze zijn in het zadel geholpen door het Westen.' Volgens Poetin is de huidige regering in Kiev niet legitiem. 'Er valt met niemand te praten.'

'Het recht van de sterkste'
De Westerse partners hebben met de Oekraïne-crisis 'een lijn overschreden', vindt Poetin. 'Ze hebben onprofessioneel en onverantwoord gehandeld.' Hij is verder van mening dat het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten niet bepaald wordt door het internationale recht, maar 'door het recht van de sterkste'.

Het is de Krim die om hulp heeft gevraagd, beweert Poetin. Dat Rusland aan hun wens heeft voldaan, is niet meer dan logisch. 'Anders waren we verraders geweest.' De Krim mag zich van Oekraïne afscheiden, 'zoals Oekraïne zich van de Sovjet-Unie heeft afgesplitst', voegde hij daar nog aan toe.

Poetin bedankte China voor zijn steun inzake Oekraïne.

Ook zei de Russische president dat er vanaf nu toe drie officiële talen op de Krim zullen zijn: Russisch, Oekraïens en Krim-Tataars.

Poetin informeert het Russische parlement over de annexatie van de Krim. Beeld reuters
Poetin informeert het Russische parlement over de annexatie van de Krim.Beeld reuters

'Landjepik'
De toespraak van Poetin heeft buiten Rusland tot verontwaardigde reacties geleid. Volgens de Amerikaanse vicepresident Joe Biden doen de Russen aan 'landjepik' en schenden ze het internationaal recht door de Krim bij Rusland in te lijven.

De Amerikaan is vandaag en morgen in Warschau om Polen en andere NAVO-landen een hart onder de riem te steken. Polen voelt zich bedreigd door de onrust op de Krim en riep daarom de NAVO bijeen. 'De NAVO blijft zich collectief verweren en zal in 2018 een raketafweersysteem in Polen hebben staan', beloofde hij.

De Poolse premier Donald Tusk en zijn Britse collega William Hague noemden de Russische interventie in de Krim 'onaanvaardbaar'.

'Plotseling verandert dit de landsgrenzen van Oekraïne en de geopolitieke situatie in deze regio van de wereld', aldus Tusk tijdens een gezamenlijke persconferentie met Joe Biden. 'De internationale gemeenschap kan dit niet accepteren.'

De Britse Hague - die opmerkte dat Poetin 'de weg van isolatie koos' - kondigde aan dat Groot-Brittannië de exportvergunningen voor militaire middelen naar Rusland opschort.

Oekraïense grivna
Vanaf april kunnen inwoners van de Krim niet meer met de Oekraïense grivna betalen. Aangezien het schiereiland zich aansluit bij Rusland, wil het zo snel mogelijk overstappen op de Russische roebel.

Die is vanaf volgende week al een wettig betaalmiddel, maar eerst was het de bedoeling dat ook de grivna nog een half jaar gebruikt kon worden. Daar zien de autoriteiten op de Krim nu vanaf. 'Helaas moet ik zeggen dat parallel gebruik van de roebel en de grivna niet gaat werken. We schakelen om naar de roebel', liet de vicepremier van de Krim, Roestam Temirgalijev, aan het Russische staatspersbureau RIA weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden